JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. En rymdstation på varje skolbänk


För inte särskilt länge sedan var en miniräknare något som varje skolelev använde för att slippa använda papper och penna för aritmetik. Nördar som hade lärt sig omvänd polsk notation och hade rika föräldrar kunde visserligen skryta med en äkta HP25C i hölsterversion, men de flesta fick klara sig med de fyra räknesätten, kvadratrot och grundläggande trigonometri.

Så är det inte längre. Numera ska en "mini"-räknare ha alfanumeriskt tangentbord, grafikvisande skärm, funktionstangenter och rullgardinsmenyer. Man ska kunna koppla den till Mac och PC och OH-projektor. Symboliska ekvationer ska hanteras utan problem.

Mycket riktigt ser trendkänsliga Texas Instruments senaste skapelse TI92 ut som den gör. En fullfjädrad kontrollpanel, värdig ett rymdskepp. Släpps i december, för facila 2 500 spänn. En måste-julklapp för varje förälder som bryr sig om barnens matteprov.

TI92 klarar "interaktiv euklidisk, projektiv och analytisk geometri". Precis det jag saknade när jag gick på gymnasiet. Men varför har den inte färgskärm?

Adam Edström
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)