JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Inspektera lodpasta i realtid
Philips lanserar ett system för avsyning i tre dimensioner av lodpasta. Systemet är dyrt men löser problemen med ytmonterade kretsar med fin bendelning.

- Statistiken är entydig. De flesta fel i en ytmonteringslinje uppstår i första steget när lodpastan läggs på. Sedan tillkommer det visserligen fel vid komponentplaceringen och lödningen, men de är betydligt färre. Det menar Eric Bots från holländska Philips.

- Om bendelningen på komponenterna är 0,5 mm eller mindre kan man vara säker på att det blir problem med lodpastan, tillägger han.

Lösningen på problemet är att inspektera lodpastan innan komponenterna placeras ut. Då hittar man felaktiga kort och får dessutom en chans att korrigera screentryckningen då lodpastan läggs på.

Avsyning tar ingen extra tid



Holländska Philips, som också tillverkar ytmonteringsmaskiner, har utvecklat ett avsyningssystem som klarar att göra tredimensionella mätningar av lodpastan i realtid. Det innebär att man kan sätta avsyningssystemet i en produktionslina före monteringsmaskinen utan att avsyningen slöar ner produktionen.

Systemet som döpts till Triscan, klarar att kontrollera ett kort på 300x300 mm på 9,2 sekunder. Det kan dock byggas ut så att det klarar kort upp till 500x400 mm. Mätningarna baseras på vanlig triangulering och ljuskällan är en laser som sveper över kortet. Systemet klarar upp till 1 000 linjer per sekund.

Varje linje består av ett antal mätpunkter som kan justeras från 18x18 μm upp till 36x36 μm. Ju större mätpunkt desto fortare går mätningen. Upplösningen i höjdled är bättre än 10 μm oberoende av mätpunktens storlek. Men smakar det så kostar det. Systemet, som börjar levereras nästa år, kommer att kosta uppåt tre miljoner kronor.

Per Henricsson
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)