JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Avant anklagas för stöld av källkod
- Ni har stulit vår källkod, säger Cadence.

- Det har vi inte alls, säger Avant. Ni försöker bara förstöra för oss, eftersom era produkter inte håller i konkurrensen.

Tonläget är högt uppskruvat mellan de båda verktygsleverantörerna Cadence och Avant. Det sistnämnda företaget, som bildades i höstas genom fusionen mellan Arcsys och Integrated Silicon Systems, anklagas av Cadence för stöld av källkod, intrång på copyrightbestämmelser och konspiration.



Stämmer varann


I början av december lämnade Cadence in en stämningsansökan med specificerade anklagelser. I stämningen namngavs Avants VD Gerry Hsu, tre andra anställda samt en konsult. Hsu och flera av Avants anställda har tidigare arbetat på Cadence.

Avant förnekar alla anklagelser och har kontrat genom att stämma Cadence och dess chef Joe Costello för yppande av affärshemligheter, konspiration, olagliga konkurrensmedel och avsiktligt störande av kundrelationer.

- Vi skulle inte vilja ha deras källkod om de så slängde den efter oss, säger Avants Europachef Paul Greenfield till Elektroniktidningen.

Enligt Gary Smith på analysföretaget Dataquest har Cadence andel av marknaden för IC-verktyg sjunkit från 56 till 41 procent under de senaste tre åren. Samtidigt har Arcsys, numera Avants andel ökat från 1 till 7 procent.

- Vi tror att vi har tagit ungefär 800 licenser från Cadence. Så det är klart att de känner att vi flåsar dem i hälarna, säger Greenfield.



Fallande börskurs


Oavsett sanningshalten i anklagelserna så är det helt klart att stämningen skakat Avant. Börskursen föll radikalt dagarna efter stämningsansökan, och företagets ledning tvingas sysselsätta sig med annat än den egentliga verksamheten. Så även om Avant skulle frikännas i domstol så har företaget definitivt skadats. Om man frikänns kan skadeståndskraven bli stora.

Vinnarna i konflikten är möjligen de som står utanför.

Cadence kontor i Stockholm har avböjt att kommentera.

Adam Edström

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)