JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. EUs mikroprocessorprojekt OMI på värvningsturné
Det stora EU-projektet OMI, Open Microprocessor Initiative, har ingen svensk deltagare. Hittills. I början av december gjorde därför OMIs talesman Martin Ellison en turné i Sverige för att träffa svenska medier och några utvalda svenska elektronikföretag.

- Det svenska elektronikkunnandet är stort, både hos Ericsson och de mindre företagen. Jag är övertygad om att det finns projekt inom OMI där svenska företag skulle vinna på att delta, säger han till Elektroniktidningen.

- Vi ser gärna att svenska småföretag kommer till oss för att hitta likasinnade i övriga Europa.



Hälften betalt


Projekt inom OMI bekostas till hälften av EU. Andra hälften får deltagarna själva stå för. OMI har en rambudget på närmare 1,3 miljarder kronor fram till 1998.

- I dagsläget rullar ett femtiotal projekt. Och nästan 30 därtill ligger i startgroparna, berättar Ellison.

Fokus ligger på inbyggda system, främst för telekom-, bil-, konsument- och automationsindustrin. Här finns ingen etablerad industristandard, och Martin Ellison utesluter inte att Europa kan ta ledningen inom ett eller flera av dessa områden.

- En förutsättning är dock att utvecklingsprojekten vara tillämpningsnära. Vi godkänner bara projekt som har en väl underbyggd marknadsanalys, säger han.



Bussen en succé


Tillämpningarna ska tas fram genom utveckling på maskinvara, konstruktionsverktyg och programvara. De största framgångarna hittills har varit inom maskinvara.

Martin Ellison pekar ut PI-bussen - Peripheral Interconnect - som en succéprodukt (se Elektroniktidningen nr 17:95, sid 23). Den har tagits fram gemensamt av Siemens, Philips, ARM, SGS-Thomson och Matra.

På verktygssidan är det knepigare, erkänner Ellison. Men målen är högt satta. På sikt har OMI tänkt sig ta fram konstruktionsverktyg för hela kedjan från beteende- till registernivå.

- Eller åtminstone se till att de verktyg som finns på marknaden lättare kan användas ihop, säger han.

Mycket av det arbetet sker inom ECSI, European Cad Standardization Initiative, en organisation där alla stora verktygsleverantörer och flera halvledartillverkare och slutanvändare finns representerade.



Återvinning av konstruktion


Återvinning av existerande konstruktioner är ett nyckelord för OMI. Här pågår flera projekt, inom såväl maskinvara som verktyg och programvara. Även samkonstruktion mellan maskin- och programvara står högt upp på dagordningen.

- Det handlar om allt från makroceller till verktyg och skalbara operativsystem, säger Ellison.

Det är ingen lätt uppgift som OMI tagit på sig. Och det finns heller ingen garanti för att företag som nått framgångar med OMI-pengar inte köps upp av amerikanska eller japanska intressen.

Men det bekymrar inte Martin Ellison.

- Vi tror att det här är det bästa sättet att stödja den europeiska elektronikindustrin inom ramen för rådande konkurrensregler, konstaterar han bara.

Adam Edström

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)