JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Lund fokuserar på analoga kretsar
Tekniska högskolan i Lund satsar på ett nytt kompetenscentrum för kretskonstruktion med fokus på avancerade analoga kretsar.

Ett nytt centrum, med namnet Kompetenscentrum för kretskonstruktion, har sett dagens ljus i Lund. Grundstenen är ett tioårigt samarbete mellan Ericsson Radio och Institutet för tillämpad elektronik på LTH, Lunds Tekniska Högskola.

Målet är att stärka forskning och utveckling inom konstruktionsområdet, och då främst för analoga tillämpningar. Orsaken är att det blir allt vanligare att både analoga och digitala funktioner samsas på samma kiselyta.

Ett exempel är mobiltelefoner där man använder avancerade kretsar för att minimera såväl yta som effekt. Men dagens konstruktionsverktyg och metoder för sådana blandade konstruktioner lämnar mycket övrigt att önska.

Detta vill det nya kompetenscentrumet råda bot på. Man fokuserar på tre områden, nämligen avancerad analog konstruktion, analoga högfrekvenskretsar samt verktyg för simulering och analys.



Kontraktsforskning


Vid sidan av LTH och Ericsson deltar även Telia Research, Sun och National University of Singapore. Idéer och resultat skall smidigt kunna överföras mellan industrin och forskarvärlden.

Förutom längre projekt kommer man också stå till tjänst med kortvarig kontraktsforskning. På så vis skall även små företag kunna skörda frukterna av forskningen inom områden där de själva kanske saknar kompetens.

Centrumet väntas sysselsätta ungefär tio personer. Man skall dessutom inrätta en ny professur i kretskonstruktion. Budgeten ligger på runt 6 miljoner kronor per år, varav Nutek bidrar med 2 miljoner kronor det första året.

Charlotta von Schultz

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)