JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Genväg till system-på-kisel

Med en 8-bitars risckärna, 40 000 programmerbara grindar och diverse kringutrustning vill Atmel ge konstruktörer en lågprisväg till system- på-kisel.


De flesta system på kisel byggs kring en processorkärna. Runt denna läggs minne, logik och kommunikationsmöjligheter. Att ta fram ett sådant system i en asic kan lätt ta ett halvår och kostar oftast åtminstone en halv miljon kronor, något Atmel nu försökt ändra på.

Själv kallar man lanseringen för världens första programmerbara system på kisel, vilket får förkortningen FPSLIC, Field Programmable System Level Integrated Circuit.

Atmel har byggt samman sin egen snabba 8-bitars risckärna AVR, upp till 40 000 programmerbara grindar och 32 kbyte SRAM. Anrättningen har kryddats med serieportar, två Uartar, två timrar, en 16-bitars räknare, en multiplikator och åtta klockor. Till detta finns konstruktionshjälpmedel med stöd för samkonstruktion mellan program- och hårdvara.

Resultatet blir, enligt Atmel, att utvecklingstiden kan kortas med flera månader samtidigt som kostnaden och risken minskar avsevärt. Kretsarna betingar ett pris strax under 20 dollar i volymkvantitet, och verktygen kostar 500 dollar om året i licensavgift.

- Vi är förmodligen den enda halvledartillverkare som har allt som behövs för att ta fram den här typen av kretsar. Vi kan både processorkärnor, FPGA- och asicteknik samt konstruktionsprogramvara, säger Martin Mason, marknadsansvarig för produkten hos Atmel.

Förvisso går det att implementera en 8-bitarskärna i andra stora FPGA-kretsar. Och andra tillverkare, som Quicklogic, Lucent och Motorola har varit inne på samma spår. De lösningarna blir dock både dyrare och mindre effektiva, hävdar Martin Mason.

Lite av det man vinner med Atmels lösning förlorar man dock i flexibilitet. Användaren är hänvisad till Atmels kärna och FPGA-arkitektur, och måste också i stor utsträckning förlita sig på Atmels konstruktionsprogramvara. Någon alternativ tillverkare - second source - finns inte heller i dagsläget.

Atmel kommer att börja leverera provkretsar i december, med 40 000 grindar. Versioner med 20 000 och 10 000 grindar är utlovade för nästa år. Företaget planerar en lång rad produkter med olika konfigurationer. Idag görs kretsarna i 0,35 μm CMOS, men nästa år ska man gå över till 0,25 μm.

Adam Edström

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)