JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. I Växthuset ska idéer få gro

På Ideon ligger vd Gertrud Bohlin-Ottosson i startgrupparna för Växthuset, där innovationer ska växa till framgångsrika företag.


- Växthuset ska vara en grogrund för att testa idéer, säger Gertrud Bohlin- Ottosson, vd för Ideon i Lund.

Målet är naturligtvis att idén ska blomma upp och bli ett framgångsrikt företag, inom exempelvis elektronik eller bioteknik.

På flera teknikbyar runt om i landet finns det redan idag så kallade företagskuvöser eller växthus där nystartade företag kan få husera med förmånliga villkor. Växthuset på Ideon har dock tänkt fånga upp idéerna redan på embryostadiet. Den innovatör som flyttar in i Växthuset behöver inte betala hyra de första sex månaderna. Han eller hon får dessutom gratis tillgång till all den service ett nytt företag kan behöva, exempelvis hjälp med att skriva en affärsplan, säkra finansiering och hitta en mentor.

- Vi kan erbjuda ett kontaktnät med allt från jurister och patentrådgivare till riskkapitalister, säger Gertrud Bohlin-Ottosson.

Efter det första halvåret görs en utvärdering. Kravet för att få stanna i Växthuset är att man har skrivit en affärsplan, skaffat f-skattesedel och att den första såddfinansieringen är klar, alltså de första pengarna ett nytt företag behöver för att göra en patentansökan, marknadsundersökning eller liknande. Den som klarar nålsögat får betala 50 procent av hyra och service.

- Sedan gör vi en ny utvärdering var sjätte månad där kraven stegras successivt, säger Gertrud Bohlin-Ottosson.

Senast efter tre år ska företaget vara flygfärdigt.



Haken: Pengar och lokaler


Gertrud Bohlin-Ottossons förhoppning är att Växthuset ska kunna slå upp dörrarna vid årskiftet, och hon berättar att en handfull personer redan är mycket intresserade av att flytta in. Två frågetecken kvarstår dock - finansiering och lokaler. För att stödja uppemot 15 företag så krävs det ungefär en miljon per år i tre år, varav hon har dragit in en 400 000 kronor. Tänkbara sponsorer är institutioner, Lunds kommun samt olika företag. Och om finansieringen kan lösas så lär de nya företagen i förstone få sitta utspridda på Ideon i väntan på en egen korridor.

Charlotta von Schultz

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)