JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Dålig kontaktering hotar bredbandsboom

Företag som beställt billiga fibernät från dåligt utbildade fiberinstallatörer kan stå inför en obehaglig överraskning.

En kontakt av dålig kvalitet räcker för att sänka hela nätet och stoppa all datatrafik.



Det är framför allt stadsnät och lokala fibernät som intallerats till lägsta möjliga pris som ligger i riskzonen. Flera nät byts redan idag ut på grund av undermålig kvalitet. Enligt vad Elektroniktidningen erfar är det ofta brist på utbildning hos installatören och kompetensbrist hos beställaren som gör att ett fibernät inte håller måttet.

I dagsläget krävs ingen utbildning för att installera fiber, trots att alla i branschen är överens om att det är nödvändigt. För att få ett lägre pris händer det också att beställare väljer att förhandla bort mätningsdokumenteringen och därmed kvalitetssäkringen vid installationstillfället.

Bengt Lindström, expert på Ericsson Components i Kista och med 20 års erfarenhet inom fiberkontaktområdet, bekräftar att många fibernät som installerats i Sverige under nittiotalet inte håller den kvalitet som krävs för ett väl fungerande datanät.

- Inget nät är starkare än den svagaste länken, och det gör skarvning och kontaktering till några av de mest kritiska momenten. En mikroskopisk smutspartikel, en för dåligt slipad kontaktyta eller en för dåligt limmad kontakt räcker för att ett svårlokaliserat återkommande fel eller trafikavbrott ska inträffa, säger han.

Ju högre överföringshastighet som går genom ett dåligt fibernät, desto större är risken att kunden drabbas av dyra trafikavbrott. Ett fibernät med slarvigt dragen kabel och kontakter av låg kvalitet kan öka dämpningsförlusterna tiofalt.

Den väntade bredbandsboomen i Sverige kommer att medföra många nya stora lokala fibernät. För att kunna upprätthålla den totala driftsäkerheten är det avgörande att nätinstallationen och ingående komponenter håller hög kvalitet.

- Om bredbandssatsningen i Sverige ska få något genomslag så måste trafiken och därmed fibernätet fungera från första början. Annars blir man som kund förbannad och tappar förtroendet för operatörerna även om de oftast inte äger näten själva, säger Bengt Lindström.



Hög kvalitet på fiber ett krav


Ett säkert långdistansfibernät kräver, enligt Bengt Lindström, att installatören enbart använder fiberkabel av hög kvalitet och att fiberkontakterna förkontakterats och provats på fabrik. Skarvarna bör också svetsas med specificerad utrustning av välutbildad personal. Driftsäkerheten ökar också om man undviker att använda billiga kontakter eftersom kvaliteten i regel sjunker med priset.

De stam- och accessnät som installerats av de stora fiberföretagen Telia, Tele2, Banverket och Stokab bör dock inte orsaka några problem. Företagen uppger att de uteslutande använder sig av noga specificerad, förfabricerad och testad fiberkontaktering som sedan svetsas till långdistansfibern av specialutbildade tekniker.

Thomas Hedlund

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)