JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Radio Design samarbetar med Nokia

Mobiltelefoniföretaget Radio Design har tecknat ett långsiktigt samarbetsavtal med Nokia.


Avtalet innebär att Radio Design blir en av Nokias leverantörer av produkter och tjänster för GSM och tredje generationens mobiltelefoni, UMTS.

- Avtalet med Nokia är ett erkännande av vår kompetens inom mobil kommunikation. Vi har hittills varit inriktade på NMT men nu får vi möjlighet att leverera produkter och tjänster till en avsevärt större marknad för ett ledande och framgångsrikt företag i världsklass, säger Kjell Vernet, vd för Radio Design.



Förmodligen smarta antenner


Av hänsyn till Nokia kan Radio Design inte avslöja vilka produkter eller tjänster samarbetet berör. Förmodligen handlar det bland annat om företagets intelligenta antennsystem som ger basstationer, oavsett standard, större räckvidd och bättre frekvensutnyttjande.

Tekniken bygger på att basstationerna utrustas med ett större antal antenner med en smalare spridning eller täckning än konventionella antenner.

Därmed får mobiloperatörerna ökad trafikkapacitet till en lägre effektförbrukning vilket medför stora ekonomiska fördelar, enligt Radio Design.

- Vi ska dra igång ett antal projekt tillsammans med Nokia, men det är för tidigt att säga hur mycket pengar det rör sig om. Det återstår att se hur marknaden utvecklar sig, säger Kjell Vernet.

Avtalet hindrar inte Radio Design från att sälja samma tjänster och produkter till andra mobilsystemleverantörer. Företaget utvecklar också andra komponenter för användning inom trådlös telekommunikation tillsammans med tjänster som cellplanering och underhåll av mobila nätverk. Radio Design har sin huvudverksamhet lokaliserad i Kista och bolaget har cirka 160 anställda.

Thomas Hedlund

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)