JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Prisomläggning på syntesverktyg

Med en 80-procentig prissänkning vill Cadence locka syntesanvändarna till det verktyget Envisia Ambit.


I samma veva blir uppföljaren Envisia PKS tillgänglig. Fast då är inte priset lika förmånligt, nykomlingen kostar 300 000 dollar för europeiska kunder, att jämföra med 30 000 dollar för den prissänkta föregångaren. Det finns emellertid en tanke bakom prisskillnaden: Cadence strategi är att erbjuda syntesverktyg för "dagens" kretsar till ett lågt pris, och att sedan erbjuda uppgraderingar till det mer avancerade verktyget när användarna tar steget till kretsar som ska implementeras i 0,18 μm-processer eller finare.

Cadence nya prisstrategi kommer precis efter att Synopsys infört nyheter i sin prissättning, nyheter som fått både ris och ros i det amerikanska nyhetsbrevet Esnug, Email synopsys users group. Synopsys har infört tidsbaserade licenser; verktyg kan licensieras på ett-, tre- eller femårsbasis. Fördelen är att man kan köpa verktyg för den tid som projektet sträcker sig, samtidigt är fem ettåriga licenser naturligtvis dyrare än en femårig. Man kan även mot en extra avgift köpa flytande licenser för globala nätverk, ett plus för företag med utspridda konstruktionsgrupper.

En insändare i Esnug hävdar att priserna gått upp rejält för småföretag, som inte längre får några rabatter. Detta tillbakavisas av Ola Qvist, Synopsys svenska vd.

- Vissa priser ligger kvar, andra har justerats. Men det har hänt mycket med verktygen också, de har vidareutvecklats. Och små kunder kan fortfarande få rabatt, även om rabatten beror på volymen, säger han.

En nyhet är att Synopsys numera har samma prislista för hela världen - tidigare har Synopsys liksom många andra leverantörer haft olika priser i olika världsdelar. Ett enhetligt pris borde rimligen gynna europeiska kunder som hittills fått betala mer än amerikanska kunder.

Charlotta von Schultz

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)