JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Papperstunna kretsar snart verklighet

Papperstunna halvledare kan snart tillverkas i stor skala tack vare Toshibas kapslingsteknik.


De båda japanska utrustningsföretagen Disco och Lintec lanserar i oktober utrustning för tillverkning av rekordtunna halvledare - en tiondel så tjocka som normala kretsar. Utrustningen är baserad på Toshibas nya papperstunna kapslingsteknik PTP, Paper Thin Package, ett resultat av företagets forskning kring hantering av 300 mm kiselskivor. Tekniken går ut på att man skär ut kretsar från kiselskivor innan dessa slipas. Normalt sett slipas kiselskivans baksida innan kretsarna skärs ut. Ju större och tunnare kiselskivorna är, desto lättare är det dock att de bryts sönder vid hanteringen. För att undvika det har alltså Toshibas forskare helt enkelt vänt på processgången.



Stort sug i europa


Disco, som gör skärmaskiner, och Lintec, som gör UV-system, räknar med att sälja cirka 30 tillverkningssystem under det första året. Särskilt i Europa är efterfrågan på tunna kretsar stor, tack vare den utbredda användningen av smarta kort, menar företagen. Lintec säger sig redan ha startat förhandlingar med fler än tio halvledartillverkare i Europa.

Den omvända tillverkningsprocessen innebär att kiselskivor med kretsar på skärs till ett djup som motsvarar den önskade tjockleken för de färdiga kretsarna, exempelvis 30 μm. En skyddande tejp läggs sedan på kiselskivans kretsyta, varefter skivan slipas från baksidan tills man får 30 μm tunna individuella kretsar. De färdiga kretsarna överförs sedan till en bärartejp, som läggs på den nedslipade baksidan.

Toshiba ska utnyttja tekniken för att göra flashminneskort med hög kapacitet. Den första tillämpningen för tekniken blir troligen att stapla fyra flashkretsar där det normalt ryms ett i ett SmartMedia-kort.

Gittan Cedervall





Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)