JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Första systemet som godkänner Bluetooth

Rohde & Schwarz är först ut med ett certifieringsmätsystem som testar protokoll och radiogränssnitt enligt Bluetoothstandarden. Även instrument för produktionstest kommer inom kort.


I slutet av juli i år fastställde industrigruppen för Bluetooth standarden med samma namn. Samtidigt gick startskottet för ett omfattande kvalificeringsprogram riktat mot företag som ska använda sig av Bluetooth som trådlöst kommunikationsgränssnitt i sina framtida produkter.

Första fasen i kvalificeringsprocessen kommer att initieras i början av oktober och i mitten av nästa år beräknas den vara klar i sin helhet. En viktig del av arbetet är att typgodkänna Bluetoothmoduler, vilket i sin tur kräver ett referenstestsystem som klarar av att testa kommunikationen i fyra nivåer: radio, basband, länkstyrning samt länkkontroll, där den sistnämnda styr överföringen av data och datapaket.

I dagsläget är det bara Rohde & Schwarz som har tagit fram en testutrustning som klarar detta. Den består dels av ett certifieringssystem kallat TS8960, dels en protokolltestare kallad TS1260. Certifieringssystemet är i princip ett testrack med tre signalgenerator, en vektorsignalanalysator och en effektmeter. Simulationsprogramvara som WinIQSIM och egenutvecklade styrprogram för Bluetoothstandarden ingår också.

Marknaden för certifieringssystem är inte speciellt stor, eftersom det främst är godkända testhus som har behov av ett referenstestsystem. De som använder Bluetooth i sina produkter behöver bara skicka in och testa enstaka exemplar för att bli godkända som leverantörer.

Av den anledningen blir förmodligen Rohde & Schwarz ensamt om att släppa instrument för certifiering. Övriga testleverantörer prioriterar istället den stora marknaden som öppnar sig för instrument som är avsedda för produktionstest. Inom detta område är inte heller testkraven lika hårda. Det räcker i princip med att tillverkaren dokumenterar sina testsekvenser och garanterar att de är certifierade för Bluetooth.



Färdigt till årsskiftet


Ändå är det bara Anritsu som, inom en närstående framtid, kommer med ett nytt instrument speciellt anpassat för produktionstest av Bluetooth. Planen är att det skall vara färdigt till årsskiftet.

Visserligen räknar även Hewlett-Packard och Rohde & Schwarz med att presentera var sin lösning för produktionstest av Bluetooth mot slutet av året. Men förmodligen handlar det enbart om att företagen har anpassat befintliga instrument till standarden.

Målet för både Hewlett-Packard och Rohde & Schwarz är dock att på sikt utveckla specifika instrument för produktionstest av både Bluetoothstandarden och befintliga mobilstandarder. Tekronix avvaktar däremot utvecklingen ytterligare, inte heller Wandel & Goltermann kommer att erbjuda något inom en närstående framtid.

Givetvis är det lätt att tycka att det redan borde finnas färdiga testinstrument. Men faktum är att det varit svårt att få fram instrumentlösningar i tid, eftersom standardiseringsarbetet har pågått parallellt med utvecklingsarbetet.

På Ericsson Mobile Communications i Lund, som drivit utvecklingen av Bluetoothstandarden, samtalar man successivt med ett antal instrumenttillverkare i syfte att få fram adekvat produktionstestutrustning.

- Vi känner ett stort förtroende för de instrumenttillverkare som vi samarbetar med och vi räknar med att få fram prototyper för produktionstest redan i år, säger Anders Svensson som är ansvarig för kvalificerings- och certifieringsarbete på Ericsson i Lund.

Thomas Hedlund

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)