JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Internet på TV. Analog och enkelriktad lösning från Intel för programinformati
Ett konsortium med Intel i spetsen vill lansera World Wide Web för vanliga analoga TV-nätet. Med hjälp av tekniken kan TV-bolagen skicka programinformation till persondatorer utrustade med TV-kort, analogt och enkelriktat.

Tekniken kallas Intercast (från Internet + Broadcast) och bygger på att World Wide Web-sidorna skickas ut med TV-signalen under den paus som uppstår när elektronstrålen sveper från slutet av skärmen till början på nästa bild. Det är den lucka som utnyttjas för text-TV. Den kombinerade signalen tas emot av en PC utrustad med ett speciellt TV-kort och visas som en Websida och ett TV-program i varsitt fönster.

Tanken är att programproducenterna ska utnyttja Intercast till att skicka ut kompletterande information om det program som just visas. Det kan till exempel vara statistik kring lagen och spelarna, om det är en basketmatch som visas, eller den speciella hemsidan för just den här TV-serien. Eller varför inte reklam: under ett musikprogram visas var gruppen kommer uppträda nästa gång.

Ett flertal amerikanska TV-bolag har nappat på dessa idéer och anslutit sig till Intercast Industry Group (IIG).

Den Websida som kommer till datorn via Intercast är en helt normal, HTML-kodad sida. HTML är det språk som används för att märka upp den information som finns i databaser som är anslutna till World Wide Web, WWW, på Internet. Dock behövs en specialskriven WWW-bläddrare för att man skall kunna läsa Intercast. Netscape, Mosaic eller något annat standardprogram fungerar inte i den här tillämpningen.

Enkelriktat



Men Intercast är ändå inte "Internet via TV" av den enkla anledningen att det inte finns någon väg att skicka information tillbaka till nätet. I sig själv ger mediet ingen som helst interaktivitet.

Om jag vill att det ska hända någonting när jag klickar på en länk på en Intercast-genererad Websida får jag se till att ha en normal Internetanslutning vid sidan av Intercast. Som ett alternativ kan programproducenten använda min dator som mellanlager genom att skicka ut sidor i förväg och låta länkarna på senare sidor referera till dessa, men så fort jag vill komma åt det "ordinarie" Internet krävs en annan anslutning.

Enligt IIG kommer de första Intercast-utrustade datorerna att finnas till försäljning under nästa år. Intels TV-kort ska enbart tas fram för PCI-bussen medan andra tillverkare kommer att få bygga kort för äldre PC med ISA- eller EISA-buss.

Tills vidare kommer Intercast inte att göras tillgänglig i Europa, dels därför att TV-signalerna skiljer sig åt mellan Europa och USA och dels för att det enligt IIG finns lagstiftningsfrågor som måste klaras ut först.

Lennart Pettersson

Lennart Petterson är reporter på Datateknik. Mer information om Intercast finns naturligtvis på Internet. Adressen är: www.intercast.org.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)