JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Svenskt kort larmar vid komponentstöld
Dabus, ett svenskt datatillbehörsföretag, har utvecklat ett elektroniskt stöldlarm för datorer. Systemet larmar när någon öppnar höljet för att stjäla eftertraktade komponenter.

Det nya stöldlarmet är ett datorkort som monteras på en ledig ISA-kortplats inuti datorn. Kortet är försett med komponenter som registrerar ljus och rörelse. Om locket på datorchassit lyfts av larmar kortet omedelbart.

Upp till 16 datorer i en slinga kan larmas med den här metoden. Stöldskyddskorten är kopplade i serie efter varandra och ansluts sedan till en centralenhet. Ett egetutvecklat protokoll används för kommunikationen på slingan.

Till centralenheten kan man ansluta såväl sirén som telefonuppringare. Den kan också kopplas till fastighetens skalskydd.

Kostnaden för stöldlarmet blir omkring 800 kronor per dator, alltså något mindre än vad 2 Mbyte internminne kostar.

Värre för varje år



Dabus har utveckat larmet tillsammans med elektronikföretaget Gateway Elektronik & Data i Lidköping. Det är patentsökt.

- Problemet med datorstölder har blivit svårare på senare år, säger Anders Olofsson, VD på Dabus.

Metoder som att skruva fast datorn och använda vajer blir verkningslösa när det är datorkomponenterna som är åtråvärda.

Enligt Anders Olofsson är Dabus ensam om den här typen av elektroniskt stöldskydd.

På Stöldskyddsföreningen säger marknadschef Jan Zetterström att han inte kan kommentera konstruktionen eftersom han inte sett den.

Men rent generellt rekommenderar Stöldskyddsföreningen att skydda datorer genom fastlåsning och märkning av dem samt att lokalerna larmas. Stöldskyddsföreningen godkänner inga programmerbara lösningar eftersom de kan manipuleras.

- Men i öppna miljöer som skolor och sjukhus är det svårt att komma åt stölder av komponenter i datorer, tillägger Jan Zetterström.

Mats Udikas

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)