JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Nej till Profibus som Europastandard
Profibus får inte sin eftertraktade status som Europastandard för fältbussar. Sverige röstade nej i Cenelec tillsammans med ytterligare tre länder.

Den europeiska organisationen Cenelec har förkastat förslaget att göra Profibus, franska Fip och danska P-Net till Europastandard för fältbussar. Alla tre fältbussarna fanns med i standardförslaget prEN50170 som nyligen togs upp till omröstning.

Fyra länder av 18 röstade nej, det var Sverige, Storbritannien, Norge och Irland. Därmed förkastades standardförslaget.

- Det här ger arbetet för en internationell världsomspännande fältbuss en chans, kommenterar Thomas Borglin på Svenska Elektriska Kommittén, SEK. SEK representerar Sverige i Cenelec.

I Cenelecs beslut om att säga nej till prEN50170 ingår också att de nationella standarderna för Profibus, Fip och P-net får vara kvar tills vidare. Det är förmodligen ett litet plåster på såren för exempelvis Siemens som arbetat mycket aktivt för att få Profibus erkänd som Europastandard.

Standardkonflikt



PrEN50170 och de tre nationella standarderna befinner sig i konflikt med IEC- normen 1158-2 för fältbussar som Cenelec-länderna är förbundna att följa. 1158-2 innehåller dock bara ett embryo till en internationell fältbuss. Cenelec har därför beslutat att de nationella standarderna skall få finnas kvar tills dess att IEC-normen är komplett.

Vid ett kommande möte är det troligt att Cenelec beslutar att prEN50170 får status som en europeisk förstandard. Den får då beteckningen ENV 50170. Ett sådant beslut innebär bland annat att standardtexten blir allmänt tillgänglig. En förstandard är tidsbegränsad till mellan tre till fem år.

Mats Udikas

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)