JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Notiser
LTH- ingenjör VD i ABB
 
 
TRONSKIFTE
Anders Narvinger blir ny VD och koncernchef för ABB Sverige. Han efterträder Bert-Olof Svanholm 1 mars nästa år. Anders Narvinger har varit vice VD inom svenska ABB sedan 1988. Han har har haft ansvaret för affärssegmentet Kraftöverföring och distribution. Anders Narvinger är civilingenjör från LTH och och har också en civilekonomexamen. Han är 47 år. Bert-Olof Svanholm har fyllt 60 och kommer nu att ägna sig åt ordförandeskapen i Volvo, Ingenjörsvetenskapsakademien och Chalmers.
 

Skantz går in i Trienta
 
 
BRANSCHKäNNARE
Lars Skantz har blivit ny styrelsemedlem i Trienta Holding AB. Trienta Holding har övertagit verksamheten i bland annat Industrielektronik och Tepro i Torsby efter en konkurs och betalningsinställelser i gamla Trienta. Leverantörerna som har fordringar på det gamla Trienta kommer att erbjudas ett nytt ackord. Totalt handlar det om skulder på 32 miljoner. En stor del av fordringsägarna är komponentföretag som representeras av IM- föreningen. (Se Elektroniktidningen 13/95 s 4) Lars Skantz har tidigare bland annat varit VD i Nordqvist & Berg och dessutom ordförande i IM--föreningen under fyra år. - Det är klart att jag tittade noga på företaget innan jag sade ja till uppdraget. Min bedömning är att företaget har goda förutsättningar att lyckas.
 
Jag kommer att göra mitt bästa för att de företag som har krav på det gamla Trienta kommer så oskadade ur det här som möjligt. Lars Skantz har fått uppdraget som styrelsemedlem mycket på grund av sin kännedom om branschen. Han kommer också att fungera som konsult i Trienta Holding.
 
Pressmaster säljer åt Tavismanor
 
 
KONTAKTERING
Pressmaster Tools AB i älvdalen tar över den internationella marknadsföringen av brittiska Tavismanors klipp- och skalverktyg under eget namn. De båda företagen har tecknat ett avtal som innebär att de båda företagen kan utnyttja varandras distributionskanaler.
 
Tavismanor koncentrerar sig på forskning, utveckling och tillverkning av klipp och skalverktyg. Tavismanor exporterar 70 procent av sin produktion till USA, Europa och Japan. Pressmaster är en stor leverantör av verktyg för kantaktpressning, kabelskalning och kabelklippning.
 
Sverige god fyra på Eurodac
 
 
VäLBESöKT
årets Eurodac fick rekordhöga publiksiffror. Drygt 3 000 besökare hittade till konferensen som gick av stapeln i Brighton i september. Sverige var relativt välrepresenterat, enligt sammanställningen som nyligen presenterades av Eurodacs arrangörer Mesago. 8 procent av besökarna var just svenskar och det placerar oss på en god fyra efter engelsmän, tyskar och fransmän. Det totala antalet utställare hade sjunkit till 105 företag jämfört med 122 förra året. Men Mesago poängterar att man i år hade betydligt fler direkta utställare, 73 stycken jämfört med fjolårets 55. På Eurodac samlas branschen för datorstödd elektronikkonstruktion varje år i Europa.
 
Scand Comp med ISO
 
 
KVALITETSUTVECKLAR
Scand Comp Sweden har kvalitetscertifierats av Semko enligt ISO 9002. Scand Comp ingår i Acte Nordic Components gruppen som är en delkoncern inom Bergman & Beving. Företaget omsätter cirka 170 miljoner kronor.
 
Guld för ficktelefon
Per Siversson, VD i Spectronic, har fått Ingenjörsvetenskapsakademiens guldmedalj. Han får priset för sin förmåga "att som både uppfinnare och utvecklare samt entreprenör och företagsledare framgångsrikt driva ett företag i en mycket konkurrensutsatt bransch." Spectronic introducerade sin första ficktelefon 1989. Företaget lyckades etablera sig på en marknad i konkurrens med de stora teleföretagen.
 
Sverige vill förbjuda NiCd-batterier
 
 
MILJöFARLIGT
Förbjud nickelkadmiumbatterier från och med januari 1999. Det förelår Miljödepartemetet i ett brev till EU-kommissionen. Motivet är att kadmium är en av de miljöfarligaste tungmetallerna. Nickelkadmiumbatterier används i elektronik trots att det finns alternativ, enligt departementet. Sverige lägger också fram andra förslag för att minska miljöriskerna med batterier. Bland annat skall batterier endast tillåtas byggas in i apparater om de lätt kan tas bort av konsumenten när de är förbrukade.
 
50 extra miljoner till mikroelektroniken
 
 
ELEKTRONIKANSLAG
För treårsperioden 1993-96 får Närings- och teknikutvecklingsverket Nutek ytterligare 50 miljoner kronor till forskning inom mikroelektronik. ökningen motiveras av att mikroelektroniken är en av de främsta drivkrafterna bakom Sveriges industriella expansion. För att öka antalet deltagande småföretag har fem miljoner reserverats under 95/96. Det finns en särskild inbjudan som kan beställas från Nutek. Mer om Nuteks mikroelektronikprogram finns på adressen: http://www.nutek.se/Teknik/BASTEK/informationstek/Mikroelektronik_projkat/conten ts.html
 
Finska Stig Wahlström åter svenskägt
 
 
ELEKTROMEKANISKT
Beving Elektronik-gruppen köper Stig Wahlström OY i Finland. Företaget har 14 anställda och omsätter närmare 50 miljoner kronor och har koncentrerat sig på elektromekanik. Några av företagets agenturer är Eliwell, IMIT, Linak, Minimotor och Parker Hannifin. Stig Wahlström OY kommer att ingå som en del av Beving Compotech. Den tidigare ägaren Lauri Lindström kvarstår som VD. Enligt Anders Dafnäs, VD för Compotech är förvärvet en del av Bergman & Beving- koncernens strategi att vara ledande inom teknikhandel i Norden. Stig Wahlström OY var ursprungligen ett dotterbolag till det svenskägda Stig Wahlström AB. Men i början av 1990-talet såldes det finska dotterbolaget till Lauri Lindström.
 
HGL tillverkar åt Ericsson
 
 
TELEFONKORT
Ericsson i Karlskrona har tecknat ett tvåårigt avtal med HGL Ronneby om tillverkning av kretskort. HGL som nyligen övertog den tidigare ICL- fabriken i Ronneby kommer att tillverka en del av kretskorten till de systemtelefoner som hör till Ericssons företagsväxlar. HGL i Ronneby har 70 anställda och är specialiserade på hål- och ytmontering.
 
Flexibel satellitlänk från Unisource
 
 
BEHOVSSTYRT
Den första användaren av Unisource satellittjänst Uniflex är den holländska armén. Hollands FN-trupper i Bosnien står i kontakt med hemlandet med hjälp av Uniflex. Uniflex utnyttjar så kallad "Demand Assigned Multiple Access". Det innebär att man kan anpassa överföringskapaciteten på satellitlänken efter behov. Idag används Uniflex för tal, data och fax. Videokonferenser och telemedicin är andra möjliga användningsområden.
 
Sambygge i Singapore
 
 
NYA FABRIKER
Samriskföretaget Tech Semiconductors ska bygga en minnesfabrik i Singapore för 1,8 miljarder dollar. Bakom Tech står Texas Instruments, Canon, Hewlett-Packard och Singapores investeringsnämnd. Bygget ska stå färdigt 1998. Nu letar Tech efter finansiärer. Fabriken, som är Techs tredje i Singapore, kommer att ha en kapacitet på 40 000 kiselskivor per månad. En fabrik startade produktionen 1993, och fabrik nummer två ska stå klar 1997. Tech har redan idag planer på både en fjärde och en femte fabrik.
 
IEC räknar på strömstyrka i kroppen
 
 
FäLTEFFEKTER IEC
, Internationella Elektrotekniska Kommissionen, har publicerat en rapport om hur elektromagnetiska fält påverkar människokroppen. Rapporten presenterar en metod för att beräkna elektrisk fältstyrka och inducerade strömmar i människokroppen. Det går inte göra några direkta mätningar utan man måste använda beräkningar. De är svåra att göra eftersom människokroppen har en mycket komplex uppbyggnad med vävnader som har olika elektriskt motstånd. Rapportförfattarna har utvecklat en beräkningsmodell och använt den i tre olika fall: för en man som står i ett homogent elektriskt fält, för en linjearbetare och för en person som använder en hårtork. Rapporten har titeln "Magnetically induced currents in the human body".
 
Hongkong först med kommersiell CDMA i drift
 
 
AMPS-ERSäTTARE
Hutchison Telephone Company i Hong Kong har startat det första kommersiella mobiltelefonsystemet baserat på IS-95 standarden, ofta kallad CDMA. Amerikanska Motorola har levererat systemet och telefonerna kommer från både Motorola och Qualcomm. Hutchison planerar att flytta över abonnenter från sitt analoga AMPS-system till det nya IS-95 under 1996 och 1997. Motorola uppger att man till årsskiftet kommer att ha levererat totalt 700 basstationer till IS-95 system över hela världen.
 
Ordningsregler för mobiloperatörer
 
 
TELEDISCIPLIN
EU-kommissionen har tagit initiativet för att skapa ordningsregler för mobilteleoperatörer i Europa. Kommissionen har gett uppdrag till konsultföretaget Ovum att utveckla en regelsamling, en "Code of Conduct". Enligt Ovum finns starkt stöd inom industrin för en sådan regelsamling. Idén föddes efter att EU lade fram ett dokument om mobiltelefoni förra året.
 
SDH från Philips i Finland
 
 
TRANSMISSIONSNäT
Telecom Finland har tecknat ett nytt kontrakt med Philips om leverans av transmissionsutrustning som följer SDH-standarden. Utrustningen kommer att användas för förbindelser med kapacitet på upp till 2,5 GHz. Systemet används också i sjökabelförbindelser till Sverige och Estland. Telecom Finland har också beslutat att övervaka och styra transmissonsnätet med Philips system Phamos-SNC. Telecom Finland gjorde sina första beställningar av SDH-system från Philips 1992.
 
Satellit knyter samman bilhandlare
 
 
DECENTRALISERAT IBM
Global Network har fått de första europeiska kunderna till sitt VSAT-nät. Det är biltillverkarna Peugeot och Citroen. De båda företagen kommer att kommunicera med 4 200 återförsäljare i elva europeiska länder över satellit med hjälp av små jordstationer. Nätet kommer att användas för beställning av bilar och reservdelshantering. I förlängningen kommer det också att användas för videokonferenser. Nätet börjar tas i bruk under nästa år.
 
Vänta en sekund
 
 
SKOTTSEKUND
Vid årsskiftet gäller det att inte har för bråttom. 1995 har nämligen förlängts med en skottsekund. Den ska stoppas in som årets sista efter 23:59:59 den 31 december. Orsaken att året förlängs är att jord-ens rotation kring sin axel varierar vilket leder till att den så kallade koordinerade världstiden, UTC, måste korrigeras.
 
256 Mbit synkront DRAM
 
 
SNABBT OCH STORT
Koreanska Hyundai har utvecklat världens första 256 Mbit synkrona DRAM. Två år tog det att ta fram provexemplaret, som enligt Hyundai är dubbelt så snabbt som vanliga 256 Mbit DRAM. I slutet av 1996 beräknar Hyundai har kommersiella prover tillgängliga. Testproduktion ska dras i gång 1997. Synkrona minnen har idag 30 procent av 16-Mbitsmarknaden och kommer, enligt Hyundai, att ta hälften av 64-Mbitsmarknaden. Synkrona DRAM, eller SDRAM , läses skurvis, synkront med processorklockan och klarar därför mycket högre hastigheter än traditionella så kallade Fast Page DRAM.
 
Processor gjord för GHz-takter
 
 
MEDIAPROCESSOR
På årets Microprocessor Forum i Kalifornien presenterade Microunity sin nya mediaprocessor. Processorn är speciellt anpassad för tillämpningar där stora mängder data ska bearbetas parallellt, som till exempel bilder och ljud. Mediaprocessorn har utvecklats utifrån Digitals Alpha-processor. Den innehåller 10,5 miljoner transistorer och klockas i ruskiga 1 GHz. Fyra stycken 128 bitar långa instruktioner kan exekveras samtidigt under en klockcykel. Microunity har redan utvecklat prototyper för digitala TV-mottagare, kabel-TV- modem och arbetsstationer, baserade på mediaprocessorn. Prototyper på processorn kommer att finnas tillgängliga nästa år och större volymer 1997.
 
SGS-Thomson vill återvinna och återanvända
 
 
MILJöMEDVETET
SGS-Thomson Microelectronics har utarbetat en miljöstrategi. Med detta vill företaget betona sitt ekologiska engagemang, inte bara av etiska och sociala skäl. Miljömedvetandet innebär också en konkurrensfördel, tror företagsledningen. - Alla analyser visar att investeringar i miljön betalar sig snabbt, på mindre än två år, säger Murray Duffin, vice VD och chef för kvalitets- och miljöarbetet.
 
Miljöprogrammet innebär bland annat att energiförbrukningen i relation till omsättningen ska minskas med 25 procent till 1999. Vid sekelskiftet ska de vanligaste kemikalierna återvinnas till till 80 procent, och vatten och papper till 90 procent. SGS-Thomson startar också ett antal projekt för att minska energibehovet både för produkterna som tillverkas och för själva tillverkningsprocessen. Målet är att ligga minst ett år före lagstiftningen i alla länder man är aktiva.
 
Sanyo bygger billig LCD med polykisel
Japanska Sanyo Electric säger att de sprängt kostnadsbarriären för LCD-skärmar som styrs av tunnfilmstransistorer i polykisel. Sanyo är nu redo att konkurrera med skärmar som tillverkas av amorft kisel. Polykisel har framför allt två viktiga fördelar framför amorft kisel. Dels är skärmar av polykisel ljusstarkare och dels kan drivkretsarna byggas på samma substrat som skärmen.
 
Det sparar alltså såväl utrymme och tillverkningssteg som komplicerade monteringsmoment. Enligt företaget har kostnaden främst kunnat minskas tack vare en ny tillverkningsprocess vid lägre temperatur, vilket gör det möjligt att använda vanligt glas till skärmen istället för kvartsglas. Sanyo menar att processen till och med kommer att göra det möjligt att tillverka skärmar av polykisel 40 procent billigare än motsvarande skärmar i amorft kisel. Företaget planerar att demonstrera en skärm av tunnfilmstransistorer i polykisel på en japansk elektronikmässa i slutet av oktober i år. Och de första provexemplaren ska skickas till företagets kunder i mitten av nästa år.
 
AT&T och Lockheed bygger rymdbaserat mobilnät
AT&T och Lockheed Martin har nyligen sällat sig till den växande skaran företag med planer på att bygga satellitnät. AT&T vill bygga ett globalt satellitnät, som ska göra det möjligt för datoranvändare att koppla sig direkt till Internet via små parabolantenner. Lockheed Martin har å sin sida planer på att satsa fyra miljarder dollar på ett satellitnät med syfte att erbjuda höghastighetstjänster för tal, data och video över hela världen. AT&Ts nät skulle endast omfatta tolv satelliter, placerade på stationära punkter 22 000 mil ovan jord.
 
Det är därmed en betydligt mindre komplex lösning än den som Bill Gates och Craig McCaw valt för sitt Teledesic-nät, som omfattar hela 840 satelliter. Därmed menar AT&T att deras nät kommer att bli billigare att utnyttja för användarna. Nyttjandet av Teledesic-nätet, i likhet med Motorolas 66 satelliters Iridium-projekt för mobiltelefoni, kan komma att kosta flera dollar per minut. AT&T beräknar å sin sida att kunna hålla en tiondel så höga priser per minut.
 
Startskott för digital satellit-TV
Den första europeiska digital-TV-satelliten har parkerats i sin position i rymden. Natten mellan den 18 och 19 oktober lyfte Astra 1E från Kourou i Franska Guyana. Satelliten är försedd med 18 transpondrar som kommer att användas för digitala TV-sändningar. Varje transponder kan användas för flera program och tjänster samtidigt.
 
De digitala sändningarna kan tas emot av hushållen i större delen av Europa med en 60 cm parabol och en digital mottagare. Ytterligare två Astra-satelliter för digitala sändningar kommer att sändas upp under de kommande två åren. Mer än 70 kanaler och andra digitala tjänster utlovas för de nordiska länderna. De programbolag som utnyttjar Astra 1E för sina digitala programpaket är tyska Beta Technik och Pro Sieben, franska Canal plus, nederländska Nethold och CLT Multi Media från Luxemburg.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)