JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Europeisk kraftsamling för nästa generations verktyg
Stora tyska företag går nu i spetsen för att stärka de europeiska positionerna inom elektronikkonstruktion. Svenska Synthesia kan få en nyckelroll.

I det tysta pågår just nu intensiva ansträngningar för att förbättra den europeiska positionen inom programvara för elektronikkonstruktion. Ett antal aktörer siktar på att etablera något som motsvarar komponentprogrammet Jessi för nästa generations konstruktionsverktyg, kallade ESDA, Electronic Systems Design Automation.

Siemens driver på



Tåget leds från Tyskland. Tyska storföretag som Siemens, Bosch, Temic, Thesys och den av IBM och Philips samägda kretsfabriken Submicron Semiconductor Technology har redan kommit överens om ramarna för ett nationellt tyskt program kallat SSE, Smart System Engineering. Arkitekterna bakom SSE vill, delvis med hjälp av statliga tyska pengar, haka på framgångarna från Jessi och dra igång en fristående fortsättning fokuserad på konstruktionsverktyg. Detta projekt kommer igång 1997, om planerna går i lås.

Diskussionerna just nu går ut på att utöka SSE till att omfatta hela Europa, och att knyta till sig framstående europeiska verktygstillverkare. Bland dessa nämns brittiska Abstract Hardware, tyska Incases och svenska Synthesia. Och idéerna har åtminstone en anhängare.

- Europeisk industri skulle gynnas rejält om detta blev verklighet, säger Synthesias VD Per Nilsson.

- Ett nätverk av europeiska verktygsföretag är nödvändigt. Annars kommer historien att upprepa sig - amerikanska intressen kommer att köpa upp de mest lovande europeiska verktygsföretagen.

Amerikanska och japanska köp



Den europeiska verktygsindustrin har onekligen urlakats på senare tid. Mentor Graphics har köpt tyska Anacad och svenska Axiom. Synopsys har köpt tyska Cadis. Dessutom köpte japanska Zuken för en tid sedan brittiska Redac.

Flera av köparna hävdar förvisso att de värnar om den europeiska identiteten hos sina nya dotterbolag, men alla kunder är inte lika övertygade om att detta är möjligt.

Det europeiska initiativet kommer att få fastare former i maj, då bland annat Synthesias medverkan ska diskuteras i detalj.

Adam Edström

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)