JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Svenskt elektroniskt körkort får EU- pris
Innovatören Fred Goldberg har utvecklat ett elektroniskt körkort som effektivt stoppar obehöriga bilförare. Kortet har gått till final i EUs stora IT-tävling.

- Körkortslösa rattfyllerister dödar 100 människor varje år, skadar 2 500 personer och orsakar skador för 10 miljarder kronor, säger Fred Goldberg på företaget Materialdata AB i Lidingö som utvecklat kortet.

Grundtanken är att kombinera körkortet med bilnyckeln. Endast med rätt kort kan bilen startas. Utan kortet händer ingenting, det går inte att tjuvkoppla bilen - inte ens att öppna dörrarna.

Skulle man bli av med sitt körkort kan bilen till och med stoppas på distans. Ett meddelande över Minicallnätet stänger helt enkelt av tändningen.

I kortet sitter en asic med prestanda ungefär som en ABC80. En centralprocessor, tre minnen, CAN-gränssnitt och ett antal andra kommunikationsfunktioner är inbyggda. En särskild koppling till Saabs tändningssystem Trionics finns också integrerad.

Fred Goldbergs idéer är väl förankrade. Hans företag samarbetar med Saab, Volvo, GM, Polisen, Vägverket och andra instanser. Och nu har han alltså gått till final i tävlingen om EUs stora IT-pris. Det öppnar många dörrar i Europa. Utan särskilt kort.

Adam Edström
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)