JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Smarta flashminnen klarar olika spänningar
Intels senaste serie flashminnen använder en teknik som företaget kallar Smart Voltage. Med den kan minnena både bli strömsnåla och snabba.

De nya flashminnena är avsedda för mobiltelefoner eller annan portabel kommunikationsutrustning. De kommer i två storlekar, 4 och 8 Mbit. Med Smart Voltage-tekniken kan minnena matas med olika spänningar för att uppnå olika prestanda.

Under normal läsning drivs minnena med 2,7 V för att ge en låg strömförbrukning. Speciella detektorer känner av förändringar på kontroll- och adressingångarna. När en förändring detekteras laddar en intern kontrollrörledning upp läskretsarna så att de är redo när adresslogiken har kodat adressen. På så vis tar en läsning bara 120 nanoskeunder.

I fabriken används 12 V för att ge snabbast möjliga programmering. När väl kretsarna är i bruk, används 5 V för radering och inskrivning av ny information. Ytterligare energi sparas genom att de delar av minnet som inte används automatiskt stängs av.

I ett led att etablera den patenterade Smart Voltage-tekniken, har Intel licensierat tekniken till andra halvledartillverkare, bland andra Micron och Catalyst.

Mikael Zackrisson
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)