JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Svensk elektronisk dagbok för läkemedelstest på världsturné
En elektronisk patientdagbok tillverkad i Roslagen sprids nu över världen. Några av de största läkemedelsföretagen i världen använder dagboken för klinisk prövning av nya läkemedel.

Den elektroniska patientdagboken ser inte mycket ut för världen. En 16-raders LCD och fyra menyknappar, det är allt. Men inte desto mindre kretsar hela verksamheten hos nystartade Uppsalaföretaget Mini Doc runt den specialutvecklade datorn.

Dagboken används för insamling av patientdata vid kliniska prövningar av nya läkemedel. Med dagboken kan tidsödande hantering med många felkällor elimineras.

Den elektroniska patientdagboken larmar själv när det är dags för patienten att svara på frågor om behandlingen. Det går inte att fuska genom att fylla i frågorna i efterhand.

Eget operativsystem



Fördelen med patientdagboken jämfört med en vanlig bärbar persondator är att den är enkel att använda och kan inte utnyttjas för något annat än just läkemedelsprövningar. Den är alltså inte stöldbegärlig. Mini Docs patientdagbok säljs inte, den hyrs endast ut.

Mini Doc marknadsför ett helt system för insamling av patientdata. Dagboken programmeras på företaget innan försöksperioden startar. Företaget har utvecklat ett eget programspråk kallat MDC.

Hjärnan i dagboken utgörs av en H8 som är en åttabitars mikroprocessor från Hitachi. Det egenutvecklade operativsystemet ligger i PROM. Arbetsminnet består av 3 x 128 k bit SRAM med batteribackup. Det räcker för hundra frågor om dagen under ett års tid, säger Mats Aldin som är teknisk chef på Mini Doc. Insamlade patientdata förs sedan över till en persondator med seriegränssnittet RS-232.

Fyra batterier



Bildskärmen är en LCD som rymmer 16 rader och har totalt 320 ¥ 140 bildpunkter. Systemet drivs med fyra batterier. Det ger en driftstid på 100 timmar. Dessutom finns en knappcell som extra uppbackning.

Utvecklingen av själva hårdvaran har skett på Bull-Diab i Danderyd för Mini Docs räkning. Tillverkningen sker hos Norrtelje Elektronik. Hittills har Mini Doc beställt "fler än 10 000 enheter".

Mini Doc startade 1993. Det omsätter 10-12 miljoner under den innevarande 18- månadersperioden. Förlusten är 5 miljoner kronor. Men redan nästa år räknar med att gå jämnt upp. Och om tre år kan omsättningen ligga på 100-160 miljoner enligt ledningen. Nyligen genomförde företaget en nyemission av aktier där man fick in 18 miljoner kronor och omkring 150 nya aktieägare.

Mats Udikas

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)