JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Oro för överflöd på komponenter
Redan om ett par år kan bristen på kretsar ha bytts mot ett överflöd. Det fruktar nu allt fler inom halvledarbranschen. Dagens kretsbrist har föranlett många tillverkare att göra stora investeringar i nya fabriker.

Behovet av kretsar kommer att mättas under nästa år. Men därefter är det mera oklart vad som kommer att hända. Det som oroar analytiker och andra branschkännare är att den nuvarande investeringstakten överskrider snittillväxten för industrin genom åren.

ÖVERINVESTERAR



Industrin investerar för närvarande 24 procent av omsättningen medan den genomsnittliga tillväxten över en 20-årsperiod ligger på mellan 19 och 20 procent. Enligt det amerikanska konsultföretaget ICE beror denna överinvestering delvis på att många företag har ambition att öka marknadsandelarna.

ICE manar till försiktighet eftersom bristen på kretsar leder till hamstring hos kunderna. När lagren är välfyllda och bristen är över förändras situationen snabbt.

Motorolas halvledarchef Tommy George är en av de som offentligt gett uttryck för sin oro. Han menar att de mellan 70 och 80 nya planerade halvledarfabriker som hittills presenterats är fullt tillräckliga, om inte något för många för att mätta efterfrågan. Risken för överkapacitet är inte överhängande, men den finns där, menar han.

Kan inte hålla takten



Med tanke på att många spår att marknaden kommer att vara värd mellan 300 och 400 miljarder dollar vid sekelskiftet, jämfört med cirka 125 miljarder dollar 1995, kan dock 80 nya fabriker ses som en relativt moderat satsning. Det borde finnas utrymme för uppemot 200 nya halvledarfabriker, menar andra.

Sambandet håller dock inte. Fabrikernas kapacitet kommer nämligen att öka under de kommande åren, på grund av minskad kretsyta och ökat processutbyte.

Det är för övrigt tillgången på tillverkningsutrustning som för närvarande styr investeringarna. Utrustningsföretagen tycks tagna på sängen av den nuvarande investeringsboomen och har svårt att hålla jämna steg med efterfrågan från halvledartillverkarnas nya fabriker.

Gittan Cedervall

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)