JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Internet, CD-I och tredimensionellt hetast på Comdex i Las Vegas
En hårdvarubaserad WWW-server, nya CD-I-program och ett sätt att använda hela kroppen i kontakt med datorn var bland det intressantaste som visades på Comdexmässan.

I november varje år vallfärdar databranschen till Las Vegas för Comdexmässan. Givetvis kunde man hitta en hel del intressanta nyheter på årets Comdex.

En unik produkt som visades upp på Comdex är Web Box. Det är en helt hårdvarubaserad WWW-server som leveras på ett kort. Kortet består av en 32- bitars mikroprocessor, 2 Mbyte RAM utbyggbart till 20 Mbyte samt ett Ethernet- gränssnitt. Idén är att erbjuda små företag möjlighet att sätta upp en WWW- server till ett lågt pris. Web Box är fullt programmerbar och det går att ladda textfiler från till exempel en PC. Pris 990 dollar.

CD-I tar fart igen



Det verkar också som om Philips teknik CD-I (Compact Disc Interactive) nu tar fart igen. CD-I lanserades stort för några år sedan som en hemmadator - en teknik som gör det möjligt med interaktiva CD-program kopplade till TVn.

Starten har dock varit trög, men på Comdex visades flera nya CD-I-program upp och det verkar som om CD-I nu sprider sig som en multimediaplattform för utbildning och underhållning. Bland annat visades ett WWW-gränssnitt för CD-I upp. Med en CD-I-spelare och ett modem blir det möjligt att köra WWW hemma på TV-skärmen.

KROPPSINMATNING



Den mest spektakulära produkten var kroppsinmatningsverktyget Cybersim. Just det, kroppsinmatning var ordet! CyberSim består av sensorer som fästs på huvudet, knälederna och armbågslederna, detta gör det möjligt att styra en virtuell kopia av sig själv i en dator.

Just nu höll företaget på att testa ett tillägg till utrustningen som känner av ansiktsuttryck och ögonposition. Användningsområdet för produkten är idag generering av 3D-figurers rörelse för datorbaserad animation, men företaget har en vision om att den i framtiden skulle användas för "delat virtuellt arbetsutrymme".

Just 3D-grafik var ett stort tema på Comdex - mängder av nya acceleratorkort för hantering av 3D-grafik i en persondator lanserades. Lockheed-Martins monter var mycket populär. Där visades den senaste generationen av Segas arkadspel, som Daytona USA och Desert Tank, som utnyttjar Lockheed-Martins 3D-accelererade bildskärmskort som utvecklats i samarbete med Sega.

Lockheed-Martin är en av världens största militärflygindustrier och har under flera år tillverkat simulatorer åt den militära och civila flygindustrin. Nu lanserar man detta bildskärmskort för vanliga persondatorer. Kanske är underhållningsbranschen framtiden för militärindustrin nu då allt fler länder skär i försvarsbudgeten.

Rekord som vanligt



Comdex är världens största mässa inriktad mot persondatorindustrin. I vanlig ordning slog årets upplaga alla tidigare rekord - antalet besökare var runt 250 000 och antalet utställare var 2 200. Sammanlagt lanserades 7 000 nya produkter på årets Comdexmässa.

Ofta gör dominerande aktörer stora utspel i syfte att skaffa sig initiativet inom nya kommande teknikområden och därmed vinna stöd hos andra, vilket idag är en förutsättning för framgång.

Peter Rosengren

Författaren är forskare vid Sisu - Svenska Institutet för Systemutveckling.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)