JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Power PC-ritningar släpps fria
Motorola, IBM och Apple har lanserat de konstruktionsritningar som krävs för att bygga system kring processorn Power PC.

Den Power PC-baserade maskinvaruspecifikationen CHRP (Common Hardware Reference Platfom) som lanserades på fjolårets Comdexmässa, har nu formellt lanserats under namnet "Power PC Microprocessor Common Hardware Reference Platfom", allmänt kallad Power PC Platform. Det är konstruktionsritningarna för systemtillverkare och anger vilka typer av gränssnitt, bussar och andra funktionselement på systemnivå, som krävs för att bygga en enda gemensam arkitektur kring processorn Power PC.

Den formella lanseringen är ett steg närmare ett alternativ till den Intelbaserade persondator som är produktstandard idag.

FLERA OPERATIVSYSTEM



Genom att Apple, IBM och Motorola visar version 1.0 av Power PC Platform ska det inte dröja länge tills det kommer Power PC-baserade maskiner som kan köra olika operativsystem. De som annonserats hittills är MacOS, Windows NT, IBM AIX, OS2, Solaris och Netware.

Försöken att etablera Power PC som ett trovärdigt alternativ till Intels processorer har ifrågasatts efter olika motsägande besked från framför allt IBM. Men med den formella lanseringen har IBMs Power PC-strategi åtminstone tagit några steg mot att bli verklighet.

Till en början är det dock inte IBM, utan Apple som är mest beroende av att Power PC Platform verkligen slår igenom. Power PC är den enda processorarkitektur Apple satsar på. MacOS för Power PC Platform ska vara klar till försäljning i slutet av 1996.

SERVERDATORER



Enligt den amerikanska tidningen Macweek är även företag som Daystar Digital och Power Computing som gör Macintoshkopior mycket intresserade av att använda PowerPC Platform för att kunna erbjuda andra operativsystem. Det är framförallt Netware och Windows NT för servermaskiner som är intressant.

IBMs viktigaste kort är en version av OS2 för PowerPC Platform. Det är den första versionen som bygger på IBMs plattform IBM Microkernel, som kommer att ge stöd för ett antal maskiner, bland annat 486 och Pentium, Alpha, Mips med flera.

Jan Sandred

Författaren är reporter på Datateknik

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)