JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Hur gör man i praktiken?
Det går att på egen hand kontrollera om en produkt uppfyller EMC-kraven. Men i praktiken måste de flesta anlita hjälp utifrån.

Först av allt måste man ta reda på vilka direktiv produkten berörs av. I det enklaste fallet är det bara EMC-direktivet som behöver följas. Det gäller alla produkter som kan ge upphov till elektromagnetisk strålning eller som kan påverkas av sådan. Men produkten kan också falla under lågspänningsdirektivet, maskindirektivet, medicintekniska direktivet, direktivet för radiosändare eller teleutrustning.

Om vi antar att det bara är EMC-direktivet som ska uppfyllas är nästa fråga om det finns en harmoniserad standard som passar för produkten. I så fall har man två val, antingen att på egen hand förvissa sig om att produkten uppfyller standarden eller så kan man ge en extern provningsresurs i uppdrag att göra hela eller delar av verifieringen.

Att själv utföra testerna kräver god kunskap om EMC och egna provningsresurser. Beskrivning av mätmetoderna och resultaten ska dokumenteras och sparas i 10 år efter det att sista exemplaret är släppt ut på marknaden. Dessutom ska en tillverkardeklaration upprättas och undertecknas.

Hur tillverkardeklarationen ska se ut specificeras i Elsäkerhetsverkets föreskrift 1993:15. I praktiken behöver den inte vara mer än en sida. Den ska visa vem som är tillverkare och ha en entydig beskrivning av produkten. Det ska finnas angivet vilka standarder som tillämpats liksom en försäkran att produkten uppfyller dessa.

Tillverkardeklarationen ska vidare vara daterad och undertecknad och den ska kunna uppvisas för Elsäkerhetsverket inom tre arbetsdagar.

Den som saknar egna provningsresurser kan istället anlita ett externt provningslab. Detta skriver en teknisk rapport som beskriver hur provningarna genomförts, vilka standarder som följts och redovisar resultaten. Tillverkaren får sedan upprätta Tillverkardeklarationen.

Om det saknas en lämplig standard eller om man har många modeller av en produkt kan provning bli orimligt dyrt. Produkten kan också vara för stor för att flyttas till mäthallen eller så kan det röra sig om en installation.

Alternativet är då att låta ett anmält organ, på engelska competent body, göra adekvata mätningar och sedan bedöma om produkten uppfyller EMC-direktivet. Det anmälda organet upprättar sedan ett så kallat Tekniskt Konstruktionsunderlag men tillverkaren får själv skriva under Tillverkardeklarationen.

För den som tillverkar produkter som ska anslutas till telenätet eller innehåller radiosändare tillkommer krav på certifiering som kan utföras av ett anmält organ.

Per Henricsson
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)