JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. EMC ord för ord
EMC
betyder elektromagnetisk förenlighet, på engelska electromagnetic compatibility, och innebär dels en begränsning av hur mycket elektromagnetisk strålning en apparat får sända ut och dels ett krav på tålighet mot elektromagnetisk strålning.



CE-märket
ska vara minst 5 mm stort och visar att tillverkaren förvissat sig om att produkten uppfyller EMC-direktivet och eventuella andra EU-direktiv som kan komma i fråga. Märket används även för andra produkttyper, exempelvis leksaker. CE står för Conformite Europeén.



Apparat:
Alla elektriska och elektroniska apparater liksom system och installationer som innehåller elektriska eller elektroniska komponenter.

Med

komponent
avses varje enhet som används för att sätta samman en apparat och som inte är avsedd för slutanvändning. Exempel på komponenter är motstånd, kondensatorer, mönsterkort, plintar och de flesta typer av integrerade kretsar. Det finns dock en del undantag. Som apparat räknas nämligen kraftförsörjningsaggregat för inbyggnad, diskettenheter som byggs in i en persondator, modemkort, elektroniska spänningsregulatorer och transformatorer med kapsling.



Släppa ut på marknaden:
Den tidpunkt då en enskild apparat mot ersättning eller kostnadsfritt för första gången överförs från tillverkaren eller dennes representant till nästa led i handelskedjan.

Apparaten

tas i bruk
i och med första användningen inom EES/EU-området av slutanvändaren. För massfabricerade varor som inte behöver monteras eller installeras och där distributionsförhållandena inte påverkar produkten anses apparaten ha tagits i bruk när den lämnat fabriken.



Harmoniserad standard:
En standard som publicerats i EUs tidning Official Journal.

I Sverige är SP, Semko och Telub

behöriga organ
, på engelska Competent Bodies. Det innebär att de kan bedöma om en apparat som inte provats enligt en harmoniserad standard ändå uppfyller EUs EMC-direktiv.

Den som tillverkar radiosändare, dock inte för radioamatörer, och teleutrustning måste prova den hos ett

anmält organ
, på engelska Notified Body. Det finns ännu inget anmält organ för radiosändare och teleutrustning i Sverige.



Ackreditering:
Visar att ett provningslab håller en hög teknisk standard. Att använda ett ackrediterat lab är dock inget krav.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)