JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Nutek vill dubbla anslagen
Utvidga stödet till svensk forskning inom IT och elektronik med en miljard kronor per år, föreslår Nutek.

- Det går helt ut på producerbarhet, säger Sven-Ingmar Ragnarsson, en av de tjänstemän på Nutek som står bakom det relativt storslagna förslag till övergripande svensk IT- och elektronikstrategi som lades fram i vintras.

- De stora satsningar som gjordes på 80-talet gällde i stor utsträckning halvledarforskning. Det behövs starkare insatser för att leda den här tekniken mot industrialiserbara processer och tekniker.

Nutek pekar på allt ifrån nya tillämpningsområden inom media till förutsättningarna för en fullskalig svensk halvledarfabrik. Allt hänger ihop, och en bred satsning skapar förutsättningar för fler jobb, tycks Nutek mena.

- Det är i och för sig inte så många stora svenska företag som är intresserade av att tillverka komponenter, säger Sven-Ingmar Ragnarsson som dock har en lista med cirka 40 tillverkare.

Men trots det ser han alltså många skäl för Sverige att satsa på området. I många konsumentprodukter, till exempel, ligger en växande del av värdet i enskilda komponenter, och den som har kunskaper om de senaste processerna för specialkomponenter på sitt område kan få ett försprång på marknaden. Dessutom kan förbättrade kunskaper om komponenter och processer locka hit utländska företag, är tanken. Men även om förslaget tycks lägga stor vikt vid komponenter och processer så pekar Sven-Ingmar Ragnarsson också på att många kommer att forska i vad de ska användas till.

- Den förväntade tyngdpunkten kommer snarare att ligga på demonstratorer och systemexperiment.

AK

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)