JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. USA-bolag satsar på Bluetoothkonkurrent

Det tunga amerikanska telebolaget US West investerar i en helt ny teknik, kallad ultra-wideband radio (UWB). US West skall nu prova tekniken i både hemnät och kontorsnät. De första radiokretsarna för UWB-nät beräknas bli klara i början av nästa år.
UWB är en direkt konkurrent till Ericssons Bluetoothteknik. Tekniken har utvecklats av det lilla amerikanska bolaget Time Domain, i vilket US West nu investerat.
 
- UWB är en lovande teknik som kan påverka hur avancerade telekomtjänster utformas och hur användarna kan dra nytta av tekniken, säger Ophyll D'Costa, vice vd med ansvar för affärsutveckling i US West.
 
Den viktigaste marknaden för UWB är billiga korthållslänkar, enligt Time Domain. Och det är just denna marknad som Ericsson mutat in för Bluetooth.
 
US West är ett av USAs största telefonbolag med ett börsvärde på cirka 60 miljarder dollar efter sammanslagning med Qwest Communications International. Investeringsbeslutet togs efter att amerikanska staten givit ett första besked om att UWB får användas.
 
Den amerikanska frekvensmyndigheten FCC gav i maj besked att man planerar besluta att tekniken får användas utan några licenskrav. FCC vill för säkerhets skull att ytterligare prov görs i frekvensband under 2 GHz. De skall vara slutförda till den 30 oktober i år. Flera tunga amerikanska statliga organisationer har engagerat sig i provverksamheten.
 
UWB sänder på mycket låg effekt, under den normala brusnivån, och frekvensmyndigheterna borde därför normalt inte resa några hinder. Men om tiotals miljoner användare börja sända signaler som ligger under brusnivån kan detta ändå påverka annan radiokommunikation. Myndigheternas bedömning är därför av avgörande betydelse för hur snabbt den nya tekniken sprids. FCC:s första besked innebär att FCC inte anser att UWB skall störa ens vid användning i mycket stor skala.
 
UWB baseras på samma princip som radartekniken. På samma sätt som radarsystem sänder UWB mycket korta pulser inom ett brett frekvensband med mycket låg effekt och överför på detta vis digital information. En mottagare fångar upp pulserna och återställer informationen.
 
Om allt går som förväntat beslutar FCC om UWB i slutet av året och därefter kan vi vänta att frekvensmyndigheter i resten av världen behandlar saken.
 
- Ericsson har tittat på tekniken men vi har bestämt oss för att inte investera i den ännu. Om den håller vad den lovar så är tekniken spännande, men vi tror att det finns en hel del utmaningar kvar, såväl fysikaliska som regulativa problem, säger örjan Johansson, Bluetooth-ansvarig på Ericsson.
 
- Vi ser inte UWB som någon konkurrent till Bluetooth, möjligen ett komplement. Om tio år kanske man har löst problemen, säger Johansson.


anv_13 anv_13

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)