JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Telia certifierar Bluetooth i höst

Till hösten räknar Telia Validations och Telelogic med att verksamheten vid det nya certifieringshuset skall vara i full gång. Allt hänger på att intressegruppen kring Bluetooth ger sitt tillstånd, något man räknar med eftersom alla kvalifikationer uppfylls.
När Telelogic och Telia Validation sätter upp certifieringshus för Bluetooth är meningen att företag som utvecklar produkter med Bluetoothteknik ska kunna få sin slutprodukt testad och godkänd innan den når marknaden.
 
- Det finns tusentals Bluetoothprodukter att certifiera. Vi går in i det här för att vi vill jobba med spetsteknik för applikationer inom kommunikationsområdet, särskilt Bluetooth och UMTS, säger Anders Lidbeck, Telelogics vd och koncernchef.
 
Telelogics tar fram olika utvecklings och testverktyg, särskilt för realtidstillämpningar.
 
Specifikationerna för Bluetooth är ännu inte klara men beräknas bli det inom kort. Telelogic deltar i standardiseringsarbetet, i Bluetooth Special Interest Group, SIG.
 
- Vårt jobb blir, förutom att tillhandahålla verktygen vilket vi skulle ha gjort ändå, att förstå hur standarden utvecklas och att upprätthålla kompetensen om den, säger Anders Lidbeck.
 
- För oss var det viktigt att finna en partner som hade de rätta resurserna för att kunna utföra testerna, säger Anders Lidbeck.
 
Det föll på Validations lott. Främst gäller det att testa mjukvara som sköta kommunikationen mellan trådlösa produkter.
 
- Det var självklart för oss att vara med. Varför skulle vi inte vara det, säger Telia Validations vd, åke Sandberg. Vi är ju ett testföretag och sysslar redan med ISDN och TCP-IP. Det är väldigt viktig för oss att följa med i den utveckling som sker, och där ingår Bluetooth, säger Sandberg.
 
Prislappen på certifieringen är dock inte satt än.
 
- Certifieringen är aldrig någon av de tyngsta posterna när man tar fram en ny produkt, säger Telia Validations vd åke Sandberg.
 
Certifieringshuset har lämnat in ansökan om tillstånd till SIG och avvaktar beslutet.
 
- Det finns inte på kartan att vi skulle få ett nej. Alla intressen verkar åt samma håll och alla är intresserade av att få till stånd ett certifieringshus, säger, Anders Lidbeck på Telelogic.
 
- Vi fyller alla specifikationer, säger åke Sandberg på Validations.
 
Text: Erika Ingvald

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)