JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Kontrakt starkt uppåt

Den nordiska marknaden för kontraktstillverkning av elektronik växte med 63 procent från första kvartalet förra året till första kvartalet i år, enligt analysföretaget MHM. Hos Ericsson är Flextronics störst, medan SCI dominerar hos Nokia.
De amerikanska jättarna Flextronics, SCI och Solectron har på kort tid nått en dominerande position inom kontraktstillverkning hos Ericsson och Nokia. Enligt analysföretaget MHM i Skottland dominerar Flextronics hos Ericsson genom att stå för 44 procent av all elektronikproduktion som Ericsson lägger ut på underleverantörer, med Solectron som tvåa med 16 procent. De svenska kontraktstillverkarna har sammanlagt lika stor andel som Solectron, medan finländska Elcoteq har 12 procent.
 
Hos Nokia dominerar SCI med 53 procent, med Flextronics som tvåa och Elcoteq som trea. SCIs produktion av 2,5 miljoner digital-tv-tillsatser i Motala bidrar naturligtvis starkt till dominansen, men Nokia låter även detta företag göra en hel del basstationer.
 
De siffror som MHM presenterar gäller tillverkning i Norden för första kvartalet i år. Totalt la Ericsson ut produktion till ett värde av 1,36 miljarder dollar under denna tid, medan Nokia beställde för 950 miljoner dollar.
 
Produktion som skett utanför Norden, exempelvis i Elcoteqs fabriker i Estland och Ungern, ingår alltså inte.
 
MHM anger tillväxten i Norden i denna bransch till 62 procent om året. I Tyskland, österrike och Schweiz anger man att tillväxten är 200 procent om året.
 
Tillväxten i Norden har gjort Flextronics störst i hela Europa, med SCI som tvåa. Trea är Celestica, som dock inte har någon större närvaro i Norden. I Italien är numera Ixtant störst, medan Vogt har blivit nummer ett i Tyskland efter att ha tagit över en stor del av Siemens produktion.


Adam Edström

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)