JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. ARM och Mips toppar Dataquests IP-lista

Licenser och royalties för utnyttjande av kretskonstruktioner ger allt större intäkter. Men bara för ett fåtal företag. Det visar en marknadsrapport från Dataquest.
Halvledarindustrins världsmarknad för IP (Intellectual Property) ökade 36 procent mellan 1998 och 1999 till ett totalt värde på 417 miljoner dollar.
 
Det visar statistik från marknadsundersökningsföretaget Dataquest, som för första gången har sammanställt handeln med kretskonstruktioner via licens- och royaltyavtal.
 
I rapporten "Worldwide Semiconductor Intellectual Property Share Rankings 1999" rankar dessutom Dataquest de främsta IP-företagen. Och enligt listan är ARM och Mips Technologies de i särklass ledande IP-företagen med intäkter på 88,5 miljoner dollar respektive 77,2 miljoner dollar. Tillsammans med trean Rambus, med intäkter på 45,3 miljoner dollar, stod företagen för lite över hälften av marknaden under 1999.
 
Rankningslistans sexa InSilicon, Phoenix Technologies IP-grupp som bildades vid fusionen mellan Virtual Chips och Sand Microelectronics 1999, var ett av de företag som stod för den största procentuella tillväxten, närmare 64 procent.
 
Men trots att IP-marknaden växer snabbare än den totala halvledarmarknaden varnar Dataquest i sin rapport, för en utrensning på
 
en redan koncentrerad marknad som håller på att krympa ytterligare genom fusioner. Dessutom menar Dataquest att IP-marknaden ännu inte riktigt hittat sin form och att stora svängningar är att vänta.
 
Rapporten visar också att licenserade kretskonstruktioner framför allt utnyttjas i konsument- och kommunikationsprodukter och att USA var den största marknaden för IP under 1999.
 
Mikroprocessorkonstruktioner, från framför allt ARM och Mips, dominerar världens IP-intäkter. Den näst mest sålda konstruktionstypen var under 1999 bussgränssnitt såsom PCI, USB och IEEE 1394.


Gittan Cedervall

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)