JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Superskalär processor ger 3D-grafik

Med siktet inställt på tv-spel och andra produkter som kräver 3D-grafik har Mips utvecklat en kraftfull 64-bitsprocessor. Processorn är superskalär med två pipelines samt har en ny snabb databuss.
NEC och Toshiba blir först med att implementera Mips64 20K i standarprodukter. Kretsarna kommer mot slutet av året. I mitten av nästa år släpper Mips en hård IP-kärna, kallad 20Kc, för den som hellre vill använda processorn i en asic.

Tillverkad i en 0,18 µm-process ska 20Kc klara 600 MHz. Processorn ska då rita 30 miljoner polygoner per sekund, eller prestera 1 200 Dhrystone mips eller 2,4 Gflops. I en 0,15 µm-process ökar klockhastigheten till 750 MHz, vilket ger 37 miljoner polygoner per sekund.

20K-familjen har två pipelines för 64-bitars data som följs av en flyttalsenhet för 64-bitars data. Flyttalsenhet kan dock delas upp i två separat enheter. Anledningen är att de flesta 3D-uppgifter inte kräver större noggrannhet än 32 bitar.

För att hålla nere effektförbrukningen har Mips implementerat en rad funktioner för att spara ström. Bland annat är processorn uppdelad i olika sektioner som kan stängas av när de inte används.

även cacheminnet är uppdelat i olika block som kan stängas av separat.

Nackdelen är att prestanda sjunker något även om processorn försöker förutspå vilken del av minnet som nästa data ska hämtas från.

- Vi räknar med att 20K inte ska konsumera mer än 900 mW vid 300 MHz. Det är tillräckligt lite för att man inte ska behöva en kylfläkt, säger Victor Peng på Mips.

I praktiken innebär det att 20K-familjen har tillräckligt låg effektförbrukning för att platsa i handhållna produkter. 20K har också fått en ny buss för att bättre kunna mata processorkärnan med data. Bussen, kallad MGBLink, arbetar på 1,5 V, klockas i 150 MHz och är av typen "split transaction". Det innebär att data som hämtas från minnet kan manipuleras så att det anländer i en annan ordning än vad läsinstruktionerna skickades iväg med.


Per Henricsson

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)