JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. SRAM-marknaden förväntas expandera

Efter några svåra år under mitten och slutet av nittiotalet börjar marknaden för SRAM nu ta fart igen. Tillväxten beror främst på den snabbt ökande aktiviteten inom data- och telekomindustrin.
Elektroniktidningen presenterar 20 stycken SRAM-tillverkare. Minnena presenteras efter minnesstorlek. Dessutom görs en uppdelning i asynkrona och synkrona minnen, men däremot inte i långsamma eller snabba. Samsung är fortfarande den största tillverkaren på arenan. Däremot verkar det som om Asienjättarna Hitachi, Mitsubishi och Toshiba tappar mark till förmån för expanderande Cypress.
 
Minnesstorlekarna fortsätter att bli allt större. I en marknadsnyckel som presenterades för två år sedan låg de största SRAM-minnena på 8 Mbit. Idag ligger de största på 16 Mbit för snabba SRAM och än större kommer dessutom inom kort. Toshiba kommer exempelvis med de första provexemplaren av snabba 18 Mbit SRAM i juli. Minnen i storleken 32 Mbit förväntas komma i mitten av 2001.
 
För långsamma SRAM ligger storlekarna lägre. De största långsamma SRAM-kretsarna på marknaden idag ligger på 8 Mbit, men 16 Mbit kommer att finnas tillgängligt i slutet av året. Utvecklingen mot allt lägre drivspänning fortsätter dessutom alltjämt, även om den idag ligger på 1,8 V, precis som för två år sedan. Tekniken för 0,9 och 1,2 V finns hos många tillverkare, men utvecklingen hämmas av allt högre hastighetskrav samt beroendet av asic-utvecklingen.
 
Långsamma SRAM med låg effektförbrukning efterfrågas inom mobiltelefoni och trådlös kommunikation. Snabba SRAM i sin tur behövs i det växande antalet basstationer och kommunikationsnätverk. På Toshiba förutspår man att synkrona SRAM kommer att ha störst tillväxtpotential i framtiden, då de har större möjlighet än asynkrona minnen att bli snabbare.
 
åtkomsttiden för asynkrona minnen har idag lyckats krypa ner till 8 ns, och ingen verkar tro att det är möjligt att komma längre än så. Vill man ha snabbare minnen än
 
så gäller i stället synkrona SRAM. Cypress tror dock att det kommer att finnas en stabil marknad för asynkrona SRAM, på grund av den växande efterfrågan inom mobiltelefonin.
 
Bra att komma ihåg är att minnen av samma typ och minnesstorlek i många fall av utrymmesskäl är i hopslagna på en rad i översikten. Således visar tabellen spannet i exempelvis spänning och åtkomsttid inom en minneskategori. Minnen som snart kommer eller finns i provexemplar har också tagits med.


Lisa Ringström

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)