JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Genombrott för Wap kan komma i höst

Ett enda abonnemang för röst, epost och internetsurfning. Plus billiga telefoner. Med det lockbetet vill Telia få 300 000 svenskar att börja använda Wap i år.
I år storsatsar Telia Mobile på mobiltjänsten Wap, wireless application protocol. Lyckas man handlar det om ett massgenombrott för det mobila Internet i Sverige.
 
Telia siktar på att få så mycket som 300 000 Wap-abonnenter i år, cirka tio procent av företagets 2,7 miljoner mobilabonnenter. Idag har Telia bara cirka 40 000 Wap-abonnenter. Telia vill nu snabbt öka efterfrågetrycket, några månader innan volymleveranserna av Wap-telefonerna är här.
 
- I år räknar hårdvaruleverantörerna med att leverera mellan 300 000 och 400 000 Wap-telefoner på den svenska marknaden, säger Erik Hallberg, marknadschef för Telia Mobile.
 
Drivande för massgenombrottet i Sverige blir tre olika slag av tjänster; underhållning inklusive olika typer av spel, reklam av olika slag och mobil e-handel, enligt Telia.
 
Den nationella mobiltelefonkedjan Dialect har också nyligen börjat sälja Ericssons Wap-telefon R320 för bara 1 295 kronor till de abonnenter som binder sig för 24 månader hos Telia Mobile. Det är naturligtvis ett kanonpris för en helt ny Wap-telefon som utan subventioner kostar 4 200 kronor. Subventionerna betalas av både Telia och Ericsson Mobile, allt för att driva upp efterfrågan.
 
De andra GSM-operatörerna tänker hänga på tåget. Tele2 räknar också med snabb Wap-expansion men väntar till efter sommaren med sin lansering. Europolitan startade sin Wap-tjänst i slutet av förra året och har sedan dess väntat på Wap-telefonerna. Operatörerna räknar med att dagens akuta brist på Wap-telefoner kommer att hävas efter sommaren.
 
Budskapen från Telia, Tele2 och Europolitan gör det uppenbart att mobiltelebranschen nu tar sikte på en ny expansionsvåg, baserad på den internationella Wap-standarden.
 
Det är Wap som skall klara de mobila Internettjänsterna. Tekniken klarar Internettrafik till både de nya Wap-telefonerna och till handdatorer som exempelvis Palm.
 
Telia Mobile har under vintern och våren byggt ut kapaciteten för att klara en mycket kraftig ökning av antalet Wap-abonnenter i företagets tjänst kallad Dof, Department of the Future. Tidigare har Dof-plattformen riktats till storanvändare. Totalt finns idag cirka 40 000 Dof-abonnenter.
 
Dof har nu vidareutvecklats tillsammans med amerikanska Oracle. Den nya plattformen blev klar i slutet av förra året. Telia hoppas nu att nya Dof ska bli det trumfkort som krävs för att man ska lyckas öka sin marknadsandel på den svenska GSM-marknaden och växa mer än Tele2 och Europolitan.
 
På en punkt är nämligen Dof först i världen, och många tecken tyder på att systemplattformen för Dof kan bli modellen för framtidens mobila Internetplattform.
 
nya systemet kan nå Internet via Wap-telefon, röstkommando (vanlig telefon), pc eller en rad andra terminaltyper. En lång rad informationskällor kan nås som Internet, databaser och affärssystem.
 
Allt detta blir möjligt genom en avancerad konvertering av informationen; från HTML, databaser och andra dataformat till XML (eXtensible Markup Language) och därifrån vidare till VoxML (röst), HTML (pc) och WML (WAP Markup Language).
 
Systemet känner av om användaren använder Wap-telefon, pc eller röst vid uppkopplingen till användarens personliga hemsida och presenterar informationen för användaren på det sätt som terminalen klarar.
 
Oracle och Telia är först i världen med ett sådant system och Oracle har döpt det till Portal-to-go, eller PTG. Oracle säljer det på världsmarknaden. Experter hos både Ericsson och Nokia räknar med att båda företagen kommer med systemplattformar som har samma funktionalitet som PTG. Ett bevis om något för att Dof-plattformen ligger i första spår.
 
För Telia innebär nya Dof en helt ny möjlighet att sälja en tjänst både till företagets GSM-abonnenter och till Internetabonnenterna. Tack vare Dof blir det ju möjligt att ha ett enda Internetabonnemang, som klarar både röst, epost och surfning. Abonnenterna kan använda pc, Wap-telefon eller handdator beroende på vad som är bäst för stunden.
 
- Förr eller senare har huvuddelen av Telias abonnenter både mobil och fast access till Internet, säger Erik Hallberg.


anv_13 anv_13

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)