JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Stora investeringar i nya fabbar

De tio största halvledartillverkarna beräknas investera för 27,5 miljarder dollar i år, visar den senaste sammanställningen från IC Insights.
För att möta den exploderande efterfrågan på halvledarkretsar har tillverkarna dragit på sig de stora spenderbyxorna. En sammanställning från IC Insights visar att de tio största halvledartillverkarna planerar att investera 27,523 miljarder dollar i år. Det är en ökning med
 
69 procent jämfört med i fjol. ökningen är den största sedan 1995 vilket vid en första anblick ser skrämmande ut, skriver IC Insight. Men om man istället sätter investeringarna i relation till försäljningen hamnar man på 25 till 26 procent. Det vill säga för varje dollar företagen säljer för investerar man 25-26 cent i ny produktionskapacitet. Det är visserligen lite över den optimala nivån på 22 procent men inte så stor att marknaden byggs sönder.
 
Istället är det investeringarna nästa år som avgör när nästa nedgångsfas inleds. Om ökningen ligger på 40 till 50 procent nästa år är risken stor att det blir överkapacitet redan år 2002, varnar IC Insights.
 
Taiwanesiska TSMC planerar emellertid att minska nästa års investeringar till 3,6 miljarder dollar, från årets nivå på 4,7 miljarder dollar. Sedan siffrorna presenterades har dock Intel adderat ytterligare 4 miljarder dollar för två nya fabriker för pc-processorer och flashminnen.


Per Henricsson

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)