JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Miljardbolagen inga snabbklipp
Skulle du frivilligt spendera några hundratusen kronor på fyra och ett halvt års högskolestudier? Och sedan tillbringa ytterligare minst fem år på en institution med en medioker doktorandlön? Trodde inte det.
Du är inte ensam - statistiken talar sitt tydliga språk. Högskolorna får allt svårare att fylla ingenjörsutbildningarna och doktorandplatserna.
 
Och inte skulle du väl sen fortsätta harva i ett oglamoröst labb sisådär en 10, 15 kanske 20 år med ett oändligt antal försök som det sedan ska skrivas rapporter på? Utan lön värd att skryta med, och garanterat utan optioner eller andra lukrativa förmåner.
 
Trodde inte det.
 
Sorry. Du missade just ditt livs chans att bli miljardär eller i varje fall multimiljonär.
 
För just den vägen har grundarna av Qeyton Systems och Altitun gått. Det är alltså inga lättförtjänta pengar som de nu inkasserar.
 
Företagens produkter bygger på decennier av forskning på högskolor, forskningsinstitut och inom Ericssonkoncernen. Ett i många stycken oglamoröst arbete, långt ifrån den lovprisade "nya ekonomins" löften om snabba klipp.
 
Kanske kan framgångarna för Altitun och Qeyton, liksom för bland annat Switchcore och Dynarc, leda till en omvärdering av den svenska forskningen. Och att statusen på civilingenjörs- och doktorandutbildningarna stiger. Vilket i sin tur leder till att det kan skapas fler företag som Altitun eller Qeyton.
 
Sen kan man ju alltid fundera över om de summor som ADC och Cisco betalar är rimliga. Men det är en helt annan fråga.


Per Henricsson
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)