JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Slimmad Starcore-kärna

Motorola och Lucent lanserar sin andra gemensamma kärna i DSP-familjen Starcore. Det är en skalad, strömsnål och billig variant av föregångaren.
- Starcore är en mycket modulär arkitektur som lätt kan skalas, säger Scott Beach, på Motorolas och Lucents gemensamma konstruktionscenter Starcore.

Senaste tillskottet, SC110, är en skalad variant av alliansens första kärna SC140. ALU-sektionen har reducerats från att tidigare innehålla fyra ALU- och mac-enheter till att nu bestå av en. Likaså har bredden hos flera interna bussar halverats.

- Kiselarean och effektförbrukningen har halverats, men det är fortfarande samma effektiva kompileringsarkitektur som gör att upp till 90 procent av koden kan skrivas i C.

Scott Beach menar att den här typen av kompileringsmöjligheter tidigare inte varit vanlig hos enklare DSPer som exempelvis siktar på DSL-modem, produkter för hemmanät samt styrsystem för bilar och motorer.

Men trots skalad arkitektur har SC110 mycket att ge. Då den klockas med 300 MHz och matas med 1,5 V levererar den 300 Mmac (900 risc mips) samtidigt som effektförbrukning maximalt är 103 mW. Skruvas istället klockan ner till 120 MHz och matningen ner till 0,9 V, så sjunker effektförbrukningen till 15 mW

Kärnan väntas bli tillgänglig hos Motorola och Lucent i november.


Anna Wennberg

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)