JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Bredbandsboxar för hem utan persondator

Inom några år har bredbandstjänsterna flyttat ut från datorn och in i den befintliga hemelektroniska infrastrukturen. Åtminstone enligt Hårdvarubolagets vision.
För att ta hand om bredbandet när det nått husknuten drar Hårdvarubolaget, med Jonas Birgersson som delägare, i gång med buller och bång. Det 24 man starka Lundaföretaget hårdlanserar ett koncept vid namn Blokks.
 
Det är ett slags kopplingsdon till vilka även datorfria hushåll ska kunna ansluta den konventionella telefon, radio- och tv-apparaten för att få tillgång till IP-telefoni, Internetradio och beställvideo. Utan dator sker styrningen av tillämpningarna via ett kontrollblock där Bluetoothöverföring kan komma att bli aktuellt.
 
En speciell enhet för styrning av hemmet kommer också att tas fram. Kopplingsdonen ansluts till bredbandsjacket utan krav på programvaruinstallation.
 
Trots att Jonas Birgersson står som huvudfinansiär i Hårdvarubolaget finns det inga krav på att Bredbandsbolaget måste dra kabeln fram till dörren. Det viktiga är att överföringen är en dubbelriktad 10 Mbit Ethernet.
 
Den första Blokks-produkten blir en set-top-box för tv-surfande som beräknas landa i april nästa år. I väntan på patentgranskning är bolaget högst förteget om vilka kretsar som döljer sig under det hårt industridesignade skalet.


Stefan Hultquist

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)