JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Fysikpriset till den integrerade kretsens fader

Årets Nobelpris i fysik går till den integrerade kretsens fader amerikanen Jack Kilby. Priset delar han med ryssen Zhores Alferov och tyskfödde amerikanen Herbert Kroemer. De två senare prisas för sina bidrag till utvecklingen av halvledarheterostrukturer för höghastighets- och optoelektronik.
Jack Kilby


När Elektroniktidningen träffade Jack Kilby under ett Sverigebesök för några år sedan var han blygsam över sitt bidrag till den exploderande elektronikutvecklingen.

- Det är inte min förtjänst alls, jag gjorde bara den första integrerade kretsen.

Den snart 80-årige texasbon har ingen anledning att vara blygsam. Han har varit verksam i halvledarutvecklingens frontlinje i över 30 år och har ett 60-tal patent på området. Den första integrerade kretsen utvecklade han 1958 som anställd på Texas Instruments men sedan 70-talet har han arbetat som egen konsult.

Jack Kilbys uppfinning bestod i att koppla ihop flera transistorer till en integrerad krets direkt på kiselbrickan. Tidigare hade man varit tvungen att förbinda transistorerna med metalltrådar, en både omständig och otillförlitlig metod.

Dopat kisel är en ledare och odopat kisel en isolator. Kilby insåg att en låg grad av dopning ger något mittemellan, det vill säga en resistans. Dessutom visste han att en pn-övergång var svagt kapacitiv. Det ena gav det andra och i slutet av juli 1958 gjorde han en skiss på hur resistanser, kapacitanser och transistorer skulle kunna samsas i ett enda kiselblock, en monolitisk krets. I september visade Kilby upp en oscillator byggt i ett kiselblock för sina chefer. När de såg resultatet bestämde de att TI skulle satsa på monolitiska kretsar.


Jonas Ryberg

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)