JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Oscilloskop över 250 MHz

Högprestandaoscilloskop vägrar envetet att sjunka i pris, trots att den snabba komponentutvecklingen borde göra dem billigare. Marknadsnyckeln handlar denna gång om oscilloskop med en analog bandbredd över 250 MHz.
Hela listan, 36 kB


Senast Elektroniktidningen presenterade en marknadsnyckel för oscilloskop över 250 MHz (nr 10/98) kunde vi konstatera hur det digitala oscilloskopet mognat som produkt. Mognat i så motto att användarvänlighet och "analogkänsla" hamnat i fokus för utvecklingen, framför bandbredd, samplingshastighet och minneslängd.

Nu, nästan två år senare, verkar det som om denna slutsats var riktig. En jämförelse med tidigare marknadsnyckel kan verifiera att det inte hänt så mycket på oscilloskopmarknaden i fråga om prestanda.

Vad gäller prisnivån för högprestandaoscilloskop är det däremot tydligt att trenden går stick i stäv med prisutvecklingen för billigare instrument. Medan lågprisoscilloskopet närmast fördubblade sin prestanda-per-krona mellan oktober 1996 och april 1999 har högprestandaoscilloskopet, med undantag för Hitachis VC-5850-serie, generellt blivit dyrare de senaste två åren. Några procent utöver konsumentprisindex faktiskt.

Nu ska man dock ha i medvetande att prisjämförelser alltid är vanskliga, då tillbehör och garantier kan variera mellan olika år och olika återförsäljare.

På teknikfronten presenterar Tektronix två samplingsoscilloskop med en analog bandbredd på imponerande 50 000 MHz.

Agilent håller i princip samma sortiment som gamla Hewlett-Packard med Infiniium-familjen som populärt flaggskepp. Anledningen till försäljningsframgången tror man främst beror på användarvänlighet, bara att peka och klicka bland avancerade funktioner. Sedan i höstas finns också röststyrning som tillval.

Marknadsnyckeln omfattar totalt 53 modeller från fem tillverkare.

Stefan Hultquist


Redaktionen

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)