JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Låt programvaran köra emulerad hårdvara

Arbetet med grundläggande programvara för system på kisel kan påbörjas tidigare med hjälp av Aptix senaste emulator.
Att få fram fungerande programvara tillräckligt fort är en av de stora utmaningarna för konstruktörer av system på kisel.

Nyligen lanserade Aptix ett hjälpmedel för detta ändamål, kallat Software Integration Station. Med denna går det att börja utveckla startkoder, drivrutiner, testprogram och annan grundläggande programvara redan då den första simulerbara versionen av hårdvaran finns framme.

En användarvänlig egenskap är att programvaruutvecklarna kan använda samma kompilatorer, avlusningsprogram och in-circuitemulatorer som används för utveckling av programvara för prototypkort. Den emulerade hårdvaran kan köras i några megahertz, vilket torde vara tillräckligt för att få fram realistiska omständigheter.

Utrustningen är en variant av Aptix tidigare lanserade hårdvaruemulator, kallad System Explorer. Precis som i denna lagras logiken i ett stort antal FPGA-kretsar.

Emulera via Internet

Jämfört med urversionen har dock vissa hårdvaruspecifika funktioner tagits bort, vilket gjort det nya systemet både billigare och mindre. Priset börjar kring 50 000 dollar, och för 100 000 får man en utrustning som kan emulera upp till fem miljoner grindar. Emulatorn är också så pass bärbar att den med viss möda kan användas i fält, exempelvis för att testa programvara för basstationer under verkliga förhållanden.

En intressant aspekt är möjligheten att emulera via Internet.

Man behöver alltså inte äga någon egen emulator - konstruktionen kan skickas via en säker Internetlänk till Aptix, vars ingenjörer emulerar konstruktionen och skicka tillbaka en körbar modell. Programvaruutvecklarna kan då använda denna för sitt utvecklingsarbete.

Aptix har kontor i Stockholm


Adam Edström

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)