JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Supersnabb spektrumanalys

Genom att ersätta mellanfrekvenssteget med digital signalbehandling har Agilent Technologies förbättrat prestanda avsevärt i sina nya spektrumanalysatorer.
- PSA-serien är en helt ny plattform som är betydligt snabbare, har större dynamiskt område, är noggrannare och har bättre upplösning än någon annan spektrumanalysator, säger Mark Elo på Agilent Technologies.
 
Hemligheten i PSA-familjen ligger i att man ersatt det analoga mellanfrekvenssteget med snabb AD-omvandling och digital signalbehandling.
 
- Det gör att vi inte längre är begränsade av insvängningstiden på filtren och många mätning går därför på halva tiden.
 
Den första modellen i PSA-serien, E4440A, går från 3 Hz upp till 26,5 GHz och har 160 olika upplösningsfilter. Det distorsionsfria dynamiska området är 133 dB och stegdämparen på ingången kan ställas i steg om 2 dB. Normalt brukar stegen ligga på 10 dB. Känsligheten är förbättrad med 5 dB relativt äldre modeller och den genomsnittliga brusnivån (DANL) är -153 dBm för frekvensintervallet 10 MHz till 3 GHz.
 
- Förbättringarna gör att man inte behöver ha lika stora marginaler som tidigare för att vara säker på att ett mätresultat uppfyller specifikationen. Det leder till att utvecklingsarbetet går snabbare och att spillet i produktionen blir mindre, säger Mark Elo.
 
Den absoluta noggrannheten i amplitud är 0,35 dB och linjäriteten är 0,2 dB över ett område på 100 dB.
 
Priset är satt till 482 450 kronor och inom ett år ska det komma bantade modeller som går till 6,7 GHz respektive 13,2 GHz.


Per Henricsson

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)