JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Kina satsar på mobilt Internet

Kinas största mobilnätoperatör China Mobile, med 50 miljoner GSM-abonnenter, har beslutat införa paketdatatekniken GPRS i sina GSM-nät. Ericsson blir en av leverantörerna. Dessa besked presenteras offentligt inom kort och därmed startar Kina sin storskaliga satsning på mobila Internettjänster.
Bakom hörnet väntar beslut om införande av tredje generationsens mobiltelefoninät (3G-nät) och det kan bli spännande besked, eftersom Kinas beslut kan påverka världsmarknaden.

- Kina har ännu inte bestämt sig om hur 3G-nät skall införas. Vi räknar med att tekniska prov startar andra halvåret 2001och då kommer Kinas mobilnätoperatörer sannolikt att prova tre olika 3G-standarder, WCDMA, TD-SCDMA och cdma2000, säger Jan Malm, chef för Ericsson i Kina.

- Det är fullt sannolikt att Kina beslutar att samtliga dessa tre 3G-standarder införs, WCDMA, TD-SCDMA och cdma2000. Exakt när beslut kommer vet vi inte. Såvitt vi vet finns idag inga beslut i Kina om detta, säger Malm.

även Nokia tror att WCDMA blir en av flera 3G-standarder i Kina.

- Se på USA, där finns flera standarder. Lösningen kan vara att de kompletterar varandra, säger Arja Souminen, Nokia, Helsingfors.

WCDMA och cdma2000 har starkt industriellt stöd världen över men TD-SCDMA (Time Division Synchronous Code Division Multiple Access) är en 3G-standard som utvecklats i Kina och som ingår i ITUs familj av 3G-standarder. Kina hoppas att TC-SCDMA skall kunna konkurrera både i hemlandet och på världsmarknaden. Siemens, Motorola och Nortel med dess kinesiska partner utvecklar nu den slutliga versionen av såväl standarden som produkterna.

Omfattande förberedelser för att införa 3G pågår i Kina. Två ministerier, för informationsindustri respektive vetenskap och teknik, den statliga kommissionen för utveckling och planering samt nätoperatörer som China Mobile, China Unicom, China Telecom och flera andra deltar nu i de utredningar som pågår. Men exakt när och hur besluten kommer att fattas återstår att se.

- Innan det formella beslutet togs att införa GSM i Kina hade GSM-nät installerats och det fanns två miljoner GSM-abonnenter i dessa nät, säger Jan Malm som understryker att den formella beslutsprocessen kan ta lång tid.

Ericsson räknar dock med mycket snabb expansion för mobila Internettjänster i Kina baserat på de befintliga GSM-näten och GPRS.

- Vi tror att tiotals miljoner användare har mobila Internettjänster inom några år, i första hand baserat på GPRS, säger Malm.

För GSM-operatörerna blir det sedan naturligt att uppgradera sina GSM/GPRS-nät med WCDMA för högre kapacitet.

Ericsson förväntar sig också att operatören China Unicom i början av 2001 startar storskalig utbyggnad av mobilnät baserat på den amerikanska mobilnätstandarden ID95. Dessa nät är det sedan naturligt att uppgradera med 3G-standarden cdma2000.

Den intressanta frågan blir därmed exakt hur TD-SCDMA skall införas i mobilnäten. I de förslag som funnits tidigare har avsikten varit att använda denna standard för så kallad WLL, Wireless Local Loop, ett alternativ till telefonnätets fasta abonnentledningar - det traditionella kopparnät. Nu diskuteras i Kina möjligheten att använda den nya kinesiska standarden som ett direkt alternativ till WCDMA eller cdma2000, enligt Ericsson som själv ännu inte beslutat utveckla några produkter för området. Enligt kinesiska experter passar TD-SCDMA framför allt i tätbefolkade storstäder, där standarden anges vara betydligt mer effektiv än WCDMA. En väg att införa tekniken är multinätterminaler som klarar båda WCDMA och TD-SCDMA.

Det är också uppenbart att TD-SCDMA kan bli exportprodukt för Kina. Tekniken är avsedd för mobilnät baserat på oparad frekvenstilldelning till skillnad från WCDMA och cdma2000 som båda baseras på parad frekvenstilldelning. Runt om i världen har regleringsmyndigheterna tilldelat nätoperatörerna licenser för både parade och oparade system. I Finland till exempel utdelades fyra 3G-licenser. Varje operatör fick 2 x 15 MHz för parade 3G-system och dessutom även 5 MHz för oparade 3G-system. Det är på denna marknad som TD-SCDMA skulle kunna tränga in i många länder utanför Kina.


Eva Ekelöf

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)