JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Ultrakompakt kod ger Java för åttabitare

Eighty Software har byggt en JVM, Java Virtual Machine, för åttabitarsprocessorer. Tekniken, med kodnamn Geneva, ska förvandla den enklaste pryl till en tänkande produkt.
Den här typen av ultrakompakt lågnivå-java ska kunna användas i billiga chips med rudimentärt minne, och ge intelligens till föremål som pennor, belysning, telefoner och övervakningsinstrument i bilar.

- Det är ett stort steg framåt för alla sorters inbyggda system. Många elektroniska enheter som hitintills haft mycket blygsamma funktioner får möjlighet till inbyggd intelligens, säger Peter Dzwig på One Eighty.

One Eightys JVM kan köra vanliga javatillämpningar, utan att de behöver anpassas för det mindre formatet. Det är enligt Peter Dzwig den största skillnaden jämfört med Java 2 Micro Edition, Sun Microsystems javaversion för inbyggda system. Det, och att One Eightys JVM är både mindre och snabbare.


Torun Bager

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)