JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Verktyg för inbyggnadskonstruktion

Elektroniktidningens årliga marknadsöversikt över utvecklingsverktyg för inbyggda system rymmer denna gång drygt 50 verktyg från ett dussin leverantörer i Sverige.
Hela listan, 31 kB

Rätt verktyg för inbyggda system kan vara det som gör att man lyckas få ut sina produkter på marknaden på utlovad tid. För att snabbt få färdigt sin produkt bör man ha allt från bra kompilatorer, simulatorer och avlusningsverktyg till hands.

Elektroniktidningens marknadsnyckel över utvecklingsverktyg för inbyggda system omfattar fyra tabeller som representerar dessa olika verktygstyper, med "övriga verktyg" som en kategori. Till "övriga verktyg" räknas det stora utbud tilläggsverktyg som inte riktigt hör hemma i någon av de andra kategorierna.

Nämnas bör att realtidsoperativsystem och emulatorer finns i en separat marknadsöversikt i huvudtidningen som denna bilaga distribueras med.

En nyhet sedan förra årets marknadsöversikt är att Linux tagit ett stort steg fram som plattform för inbyggda system. En tredjedel av alla utvecklingsverktyg är Linux-kompatibla, och andelen ökar stadigt.

Fusion märks knappt ännu

Realtidsoperativsystemjätten Wind Rivers uppköp av sin främsta konkurrent ISI, Integrated Systems Inc., har satt knappt märkbara spår. Idag satsar Wind River på att utnyttja företagssammanslagningen som språngbräda för att bli leverantör av plattformsoberoende utvecklingsverktyg för inbyggda system.

På det här sättet breddar Wind River den potentiella kundkretsen till att omfatta användare av alla tänkbara realtidsoperativsystem. En förhoppning från företagets sida är också att man nu ska kunna sälja verktyg till de utvecklare som an-vänder egenutvecklade operativsystem.

än så länge har det inte skett någon integrering av Wind Rivers och ISIs produktutbud. Wind River är mest känt för realtidsoperativsystemet Vx Works och utvecklingsmiljön Tornado. ISIs flaggskepp är realtidsoperativsystemet Psosystem (Psos), men företaget är också bra på verktyg.

I företagsköpet ingick ISIs dotterbolag SDS, en leverantör av avlusningsverktyg. Wind River och ISIs produkter har ett visst överlapp men Psos inriktar sig mot djupare inbyggda system än vad Vx Works gör.


Per Henricsson

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)