JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Blyfritt. En fråga i fokus - för vissa

Komponenttillverkare och stora kontraktstillverkare har koll på utvecklingen mot blyfritt. Men små kontraktstillverkare har svårt att få en tydlig bild av komponenttillgången och de stora distributörerna har ännu inte sett någon anledning att bekymra sig alls.
- Vi kommer att ha processer så att vi klarar Ericssons produkter från årsskiftet, säger Peter Back, tekniskt ansvarig för kontraktstillverkaren Flextronics fabriker i Västeuropa.

Företaget driver ett världstäckande projekt för att kunna tillverka blyfritt i alla sina fabriker från kommande nyår. Peter Back tycker att vissa komponenter, exempelvis elektromekaniska reläer, verkar vara svåra att hitta i tillräckligt värmetåligt skick, men han tror ändå på ett snabbt genombrott för blyfri lödteknik. Han tycker att det är en realistisk gissning att 80 procent av Flextronics svenska produktion skulle kunna ske i blyfria produktionsprocesser om två till tre år.

De stora komponenttillverkarna tycks också vara väl förberedda. De har utvecklat rutiner för övergången och kommer under de kommande åren att anpassa olika produktgrupper vartefter, med kundernas efterfrågan som utgångspunkt för turordningen.

Däremot har frågan knappt varit uppe bland komponentdistributörerna.

- Det sitter inte på anslagstavlan som högsta prioritet, säger Ove Boström, försäljningsdirektör för Avnet i Sverige.

- Jag har inte hört att någon ringt och frågat specifikt efter komponenter för blyfri lödning. Men det kan vara att det är osynligt för oss. Vi är i hög grad artikelnummerstyrda i den dagliga hanteringen.

Andra stora distributörer ger en mycket likartad bild: att det här tycks vara en fråga för komponenttillverkare och kunder - inte för distributörerna.

Bland de helsvenska kontraktstillverkarna finns fler frågetecken. Mats Aitman på Norrtelje Elektronik ansvarar för kontakterna med partnerföretag som jobbar med konstruktion. Han ser det som ett hinder att komponenterna inte är specificerade för det högre temperaturområdet, och att det därmed inte går att få överblick över vilka som kan användas.

- Jag tror inte att vi skulle kunna föra in blyfri lödning med de komponenter som finns idag, säger Mats Aitman.


Alexander Kristofersson

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)