JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Framgång för inbyggt seminarium

När Elektroniktidningen i samarbete med CMP Electronics för andra året i rad arrangerade heldagen Embedded Seminar var det förstås glädjande att antalet besökare ökade från 100 till 160. Jämfört med en branschmässa är det förvisso en blygsam besökarsiffra, men jämfört med liknande arrangemang är det snudd på succé. Självklart planerar vi för en uppföljare nästa år.
Publiken var ganska jämnt uppdelad i hårdvarukonstruktörer och programvarufolk. Och det är ju just i denna spännande gränstrakt som inbyggda system lever och frodas. Vilket torde gynna Sverige, eftersom detta är något som vi är ganska bra på. Egbert-Jan Sol från Ericsson konstaterade till exempel att programvaran till AXE är mer än fyra gånger så omfattande som Windows NT, 170 miljoner rader kod jämfört med 40 miljoner. Att AXE dessutom är betydligt mer robust än NT kan ju också påpekas i sammanhanget.
 
Prognoserna pekar mot att programvaran snart står för 90 procent av utvecklingskostnaderna för inbyggda system. Detta eftersom komplexiteten i programvaran ökar exponentiellt då hårdvarans komplexitet ökar linjärt. Och om hårdvarufolket ibland klagar på att konstruktionsverktygen inte hänger med i teknikutvecklingen så är det en västanfläkt om man jämför med läget på programvarusidan.
 
Ur konstruktörsperspektiv blir samtidigt gränsen mellan vad som egentligen är programvara och vad som är hårdvara allt suddigare. Det går ju till exempel att göra ett operativsystem i hårdvara. Om detta då fortfarande är ett operativsystem eller inte blir då mest en akademisk fråga. Viktigare är att hårdvaru- och programvarufolken måste kommunicera mer än de gör idag.
 
Något som förhoppningsvis evenemang som Embedded Seminars kan bidra till.


Adam Edström

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)