JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Falska komponenter inget problem i Sverige

Från USA rapporteras om beslag av falska komponenter från framför allt Kina och Sydostasien. Till Sverige har dock inga falska komponenter kommit - ännu.
Amerikanska Linear Technology hör till de företag som hittills drabbats värst av den förfalskningsvåg som sveper över USA, enligt undersökningar utförda av Electronic Business News, EBN. Under de senaste fyra månaderna har Linear upptäckt nio leveranser av förfalskade kretsar märkta med företagets logotyp. Det innebär totalt sett cirka 250 000 falska kretsar.

Linear är dock inte ensamma. Analog Devices, AVX, International Rectifier, Kemet, Adaptec, Vishay Intertechnology och många andra har också varit utsatta för förfalskningar. Och enligt de branschkännare som EBN talat med är förfalskningsproblemet idag värre än någonsin.

Kina utpekas som det land där de flesta av de falska komponenterna tillverkas. Det har dock visat sig mycket svårt att spåra de ursprungliga förfalskarna eftersom komponenter, särskilt sådana som det råder brist på, ofta köps och säljs av många olika mäklare och distributörer innan de så småningom når systemtillverkarna. Och ofta upptäcks de falska komponenterna först när de färdiga systemen testas.

I Sverige har problemet ännu inte uppmärksammats inom branschen. Representanter för komponentdistributören Eurodis och Philips, som Elektroniktidningen talat med, känner visserligen till att falska komponenter förekommer, men menar att några sådana inte har dykt upp i Norden.

- Visst har det hänt att vi köpt in komponenter som visat sig inte fungera. Men då handlar det om begagnade komponenter så kallade refurbs som har återanvänts och då kan vi normalt returnera dem till vår leverantör, säger Dick Jexby på komponentmäklarföretaget Comptrade.

För en tid sedan råkade man dock ut för ett företag som gick under jorden när Comptrade klagade på att en sändning processorer inte fungerade. Den affären kostade Comptrade cirka 60-70 000 kronor. Men det är väldigt sällsynt. Enligt Dick Jexby finns en självsanering inom branschen som gör att oseriösa företag inte ges chans att florera under en längre tid.


Gittan Cedervall

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)