JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Niob kan ersätta dyrbart tantal

Tysk-japanska Epcos har utvecklat en kondensator i niob som är billigare och kan bli betydligt mindre än tantalkondensatorn.
- Den ständiga bristen och det höga priset på tantalpulver ledde till att vi ville hitta ett ämne som kunde bli ett komplement, säger Anders Linné, produktansvarig på Epcos Stockholmskontor.
 
Anledningen till att niob är aktuell är att det har likande elektriska egenskaper som tantal samtidigt som tillgången är större och priset därmed är betydligt lägre. Med niob kommer man också att kunna göra kondensatorerna betydligt mindre. Epsilonvärdet är högre för niobjämfört med tantal, vilket innebär att de nya kondensatorerna får två till tre gånger högre kapacitansvärden.
 
- En tantalkondensator i D-kapsel kommer därför förmodligen kunna ersättas av en niobkondensator i B-kapsel i framtiden, säger Anders Linné.
 
Dessutom finns ofta niobfyndigheter i närheten av tantal, så de båda ämnena kan brytas tillsammans.
 
- Svårigheterna med niob är att det inte har samma värmeegenskaper som tantal, säger Anders Linné.
 
- Idag kan vi tillverka niobkondensatorer som klarar 105 grader Celsius, men vi tror att de kan komma nå upp till 125 grader inom en inte alltför avlägsen framtid.
 
Niobkondensatorer har dessutom högre läckströmmar jämfört med de klassiska tantalerna.
 
- Inom kort kommer vi kunna presentera de första provexemplaren, säger Anders Linné. I slutet av året uppskattar han att volymproduktionen kommer att sätta fart.
 
På distributionsfirman Scapro tror man istället på möjligheten att ersätta tantalkondensatorerna med keramiska kondensatorer och elektrolytkondensatorer.
 
- Numer är det möjligt att tillverka elektrolytkondensatorer med lägre kapacitansvärden och keramiska kondensatorer med högre värden än tidigare, säger Bo Andersson på Scapro.
 
- Det innebär att det är ett allt mindre kapacitansområde som kräver tantalkondensatorer och därmed minskar behovet av dem.


Lisa Ringström

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)