JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Optoföretag standardiserar snabba kontakter
Genom ett gemensamt avtal hoppas optoföretagen Agilent Technologies, Mitel och W.L. Gore sätta en defaktostandard för moduler med parallella optiska fibrer.
- Kunderna kräver att det ska finnas mer än en leverantör av en komponent om de ska våga designa in dem i sin utrustning, säger Olof Svenonius som är produktansvarig för parallellfibermoduler på Mitel.

Moduler med parallella optiska fibrer används för snabb optisk dataöverföring på korta avstånd. De ansluter tolv parallella fibrer i varje modul och kan till exempel användas för att koppla samman korskopplare i snabba dataväxlar. Enligt specifikationen i avtalet mellan företagen ska modulerna klara överföring med en hastighet på upp till 2,7 Gigabit/s per kanal, alltså 32,4 Gigabit/s. Kravet enligt standard är egentligen 2,5 Gigabit/s och kanal. Den extra hastigheten är inlagd för att ha plats för bland annat felkorrektion.

Alla tre företagen har redan en första generation av moduler för parallella optiska fibrer och har fått justera dem för att passa i specifikationen för nästa generation. Arbetet har pågått sedan i somras .

- Det har funnits några knäckfrågor men vi har lyckats lösa dem. Vi har en samarbetsform som innebär att alla måste vara överens, säger Olof Svenonius.

Företagen kommer att ta fram och producera moduler efter den nya specifikationen oberoende av varandra och de tekniska lösningarna har i sig inte diskuterats i samarbetet, men enligt specifikationen ska modulerna levereras i BGA-kapslar för att lättare kunna användas i högvolymproduktion.

Vid sidan av de tre företagen har också Infineon liknande produkter för att binda samman kort i växlar, men i stället för att teckna avtal med andra tillverkare om gemensam specifikation har de valt att licensiera ut sin teknik.


Jonas Ryberg
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)