JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Tonerjet har svårt att konkurrera med laserskrivare
Tonerjettekniken för färgskrivare håller inte måttet jämfört med dagens färglaserskrivare. Därför lägger Göteborgsföretaget Array arbetet med att produktionsanpassa tekniken i malpåse. I stället satsas mer resurser på att sälja dotterbolaget Imsys javaprocessor, "The Cjip".
Arbetet med Tonerjettekniken, som pågått sedan företaget startades 1987, läggs inte ned helt. Men efter att bland annat japanska Matsushita valt att inte sätta tekniken i produktion för sina skrivare koncentrerar sig Array på att förbättra kvaliteten på utskrifterna i stället för att anpassa tekniken för produktion.

- För ett par år sedan sa vi att vi var i hamn med kvaliteten men idag är vi inte i nivå med de bästa färglaserskrivarna, säger Arrays vd Stefan Winström.

- Det vi kan visa ligger i nivå med hur färglaserskrivarna var för några år sedan.

Och det räcker tydligen inte för att locka kunderna. Stefan Winström hoppas att det ska gå att förbättra utskriftskvaliteten tillräckligt under året för att på nytt intressera skrivartillverkarna. Fortfarande har Matsushita, Fuji-Xerox och Epson sina licenser kvar för att utvärdera tekniken.

- Vi hoppas att affärsområdet ska bära sig under 2002, säger Stefan Winström.

Array arbetar också med att sälja dotterbolaget Imsys javaprocessor som styrkrets för laserskrivare.

- På kort sikt kommer styrkretsar för laserskrivare att utgöra en stor del av vår marknad men på lång sikt är den marknaden liten jämfört med de inbyggda systemen för Java, säger Imsys vd Paul Karlsson som tills i december förra året var vd i Array.

På Cebit-mässan i slutet av mars ska Imsys visa upp en inbyggnadsmiljö för Java med javamaskin, stöd för Bluetooth, Ethernet och profiler som stödjer programvara för handhållna terminaler och grafik. Produktionen av kretsar ska komma igång i juni genom Ericsson Microelectronics försorg och kunder är på gång enligt Paul Karlsson.

- Vi tror att vi kommer att finnas i en kommersiell produkt till sommaren.


Jonas Ryberg
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)